Koningin Beatrix benoemt een PvdA-informateur

In Nederland heeft koningin Beatrix een nieuwe informateur benoemd: Herman Tjeenk Willink, de vicepresident van de Raad van State. Hij is lid van de Partij van de Arbeid, en hielp 16 jaar geleden al bij de vorming van het eerste paarse kabinet in Nederland.

Verwacht werd dat koningin Beatrix twee nieuwe informateurs zou benoemen, één van de VVD en één van de PvdA. Dat was ook het advies van VVD-leider Marc Rutten en PvdA-leider Job Cohen.

De regeringsvorming in Nederland gaat erg moeilijk. De vorige informateur, Uri Rosenthal van de VVD, had al vier verschillende coalities gepolst, maar geen enkele formule leek kans op slagen te hebben.

De Nederlandse kiezers hebben het de politici op 9 juni bijzonder moeilijk gemaakt om een coalitie te vormen. Niet dat er geen mogelijkheden zijn, maar die zijn om uiteenlopende redenen niet altijd voor de hand liggend.

Het christendemocratische CDA van aftredend minister-president Jan Peter Balkenende en de sociaaldemocratische PvdA van Job Cohen zien een coalitie met de PVV van Geert Wilders, een van de winnaars van de verkiezingen, niet zitten. Maar "Paars plus", een coalitie van de rechts-liberale VVD, de Pvda, Groen-Links en het links-liberale D66, kon evenmin op veel steun rekenen.