Oscar is de eerste bionische kat

Oscar de zwarte kat mag dan een van zijn negen levens kwijt zijn, zijn nieuwe kunstpoten maken van hem toch maar de eerste bionische kat ter wereld. In oktober verloor Oscar zijn achterste ledematen in een lelijk ongeval met een oogstmachine.

Na het ongeluk, dat gebeurde toen Oscar lag te zonnen in een wei in de Britse Kanaaleilanden, brachten zijn eigenaars hem naar hun plaatselijke dierenarts. Die verwees hen door naar een neuro-orthopedische chirurg in de buurt van Londen.

Samen met biomedische ingenieurs gaf hij Oscar twee metalen implantaten die een beetje wiebelig zijn, om de natuurlijke gang van een kat te imiteren. De kunstbenen werden in Oscars kootbeen vastgezet en bedekt met een stof die ervoor zorgt dat beencellen erover groeien. Ook de huid van de kat groeide over het einde van het implantaat, wat een natuurlijke barrière tegen infecties vormt.

Na vier maanden rehabilitatie kon Oscar alweer behoorlijk rondhuppelen.

"Dit is een erg gelukkige kat", zei de woordvoerder van de British Small Animal Veterinary Association. "Een kat kunstledematen geven, is nog erg nieuw."  Hij voegde eraan toe dat er heel wat perfect gelukkige katten en honden met drie poten zijn, maar dat dieren die twee poten verliezen, het meestal niet zo goed stellen.  Een hond kan nog wel geholpen worden met een soort rolstoeltje voor zijn achterpoten, maar katten hebben problemen om zich daaraan aan te passen. "Als een kat twee poten heeft die onherstelbaar beschadigd zijn, is het erg moeilijk om haar in leven te houden. Meestal gaan we over tot euthanasie in zo'n geval".

lees ook