Single vrouwen laten eicellen bevriezen

Steeds meer vrouwen laten hun eicellen invriezen om niet-medische redenen, bijvoorbeeld omdat ze nog alleen zijn en wachten op de geschikte partner. Dat blijkt uit een onderzoek van het Universitair Ziekenhuis in Brussel.

Het UZ doet al twintig jaar onderzoek naar het invriezen van eicellen. En die techniek staat nu op punt, meldt het ziekenhuis.  Sinds iets meer dan een jaar worden er in het UZ Brussel eicellen ingevroren van vrouwen die bijvoorbeeld ziek zijn en de goede cellen willen bewaren voor later. Maar het gebeurt ook steeds vaker om niet-medische redenen,  "social freezing" genoemd.

"Vrouwen die aangeven dat ze nog niet de geschikte partner  hebben gevonden, maar hun fertiliteit voor een aantal jaren willen vrijwaren, bijvoorbeeld", zegt psychologe Julie Nekkebroeck. Uit een onderzoek van het ziekenhuis blijkt dat drie procent van de vrouwen vragende partij is voor social freezing. Dertig procent zou het overwegen.

In ons land hebben twaalf vrouwen het al gedaan. Ze moeten er voorlopig nog een flinke duit voor neertellen: 3.000 euro per ingreep. Daarvan wordt geen cent terugbetaald. Maar het is een goede behandeling, zegt dokter Dominic Stoop. "De techniek is de voorbije jaren veel verbeterd. Daardoor hebben we een goede overleving van de eicellen en krijgen we ook veel zwangerschappen."

Belgische vrouwen kunnen volgens de wet tot hun 47e op deze manier zwanger worden.