CD&V is "klaar voor onderhandelingen"

CD&V is klaar voor regerings- onderhandelingen. Informateur Bart De Wever (N-VA) wil de partij wat tijd gunnen na het ontslag van voorzitter Marianne Thyssen. "Maar wij zijn klaar", luidt het in "De zevende dag".

Interim-voorzitter Wouter Beke, ontslagnemend staatssecretaris Etienne Schouppe, voorzitter van Jong-CD&V Pieter Marechal en verkozen senator Rik Torfs debatteerden in het programma over de toekomst van de partij na het verrassende en pijnlijke ontslag van voorzitster Marianne Thyssen. Ontslagnemend premier Yves Leterme kreeg de afgelopen dagen felle kritiek, al dan niet binnen zijn eigen partij. Was hij niet diegene die eigenlijk moest opstappen?

Maar alle vier de politici klonken zalvend over Leterme in "De zevende dag". "Ik ga niet meehuilen met de wolven. Leterme is drie jaar geleden opgehemeld en nu wordt hij overladen met alle zonden Israëls", zei Schouppe. Ook Marechal wil Leterme niet opzijschuiven. "Hij kan zeker een rol spelen binnen de partij, maar op voorwaarde dat onze partij een nieuwe, duidelijke koers vaart". De christendemocraten beseffen dat zich moeten herbronnen, maar sluiting regeringsdeelname niet uit, hoewel ze niet staan te trappelen om in een regering te stappen.

"Wij zijn klaar"

"We hebben zwaar verloren. Maar als we ons programma kunnen uitvoeren, is regeringsdeelname mogelijk. Wouter Beke is klaar om die onderhandelingen te voeren. Ik zie dat sommigen willen temporiseren, maar er is geen stammenoorlog aan de gang binnen CD&V", maakt Torfs duidelijk. Met dat "temporiseren" verwijst Torfs naar informateur De Wever die pas volgende week donderdag de partijvoorzitters zal ontvangen, om zo CD&V toe te laten haar wonden te likken.

Maar dat hoeft niet meteen voor CD&V. "Onze nota voor de onderhandelingen is klaar en wij zijn ook klaar om deel te nemen aan die onderhandelingen. Maar ik heb nog geen uitnodiging ontvangen", aldus Wouter Beke.