Guineeërs mogen voor het eerst gaan stemmen

In het West-Afrikaanse land Guinée worden voor het eerst sinds de onafhankelijkheid presidentsverkiezingen gehouden. De stembusgang is er gekomen op aandringen van Sekouba Toure, de militaire leider van het land.

Al sinds de onafhankelijkheid in 1958 is Guinée geregeerd door militaire dictators. In 2008 overleed president Lansana Conté, die zijn land 24 jaar met ijzeren vuist had geregeerd, waarop het leger prompt de macht greep. De nieuwe sterke man, kapitein Moussa Camara, beloofde weliswaar een terugkeer naar de democratie, maar uiteindelijk heeft het bijna twee jaar geduurd voor verkiezingen mogelijk zijn geworden.

In september vorig jaar vielen er nog minstens 125 doden in de hoofdstad Conakry, toen het leger het vuur opende op een betoging van de oppositie. Camara gaf toen toe dat de ordestrijdkrachten "hun zelfbeheersing verloren".

Vandaag dingen 24 kandidaten naar de gunst van de kiezer. De belangrijkste kandidaten zijn oud-premiers Cellou Dalein Diallo en Sidya Touré en oppositieleider Alpha Condé. De resultaten wordt in de loop van volgende week verwacht. Als geen enkele van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen haalt, komt er op 18 juli een tweede ronde.

Stemmers veroorzaken file in Brussel

Guineeërs die in België wonen, konden vanmorgen stemmen in de ambassade aan de Reyerslaan, in Brussel. Er kwamen zoveel stemmers opdagen  dat er verkeershinder ontstond.

Duizenden stemgerechtigden schoven aan in een lange rij. Dat leidde tot verkeersproblemen, waarop de politie tussenbeide kwam. Die sloot een deel van de drukke Reyerslaan af om alle risico's uit te sluiten.

"We hadden enkele problemen bij het begin, maar alles gaat nu vlot en de mensen kunnen nu stemmen zonder te worden gestoord", zegt de Guineese ambassadeur tegen de Franstalige omroep RTBF.