Israëlische protestmars voor ontvoerde soldaat

In Israël stappen duizenden mensen van het noorden naar Jeruzalem uit protest tegen de gevangenschap van soldaat Gilad Shalit. Die wordt al vier jaar vastgehouden door Hamas in de Gazastrook.

De familie van Shalit nam de leiding van de mars, maar er zijn ook duizenden sympathisanten. Ze willen druk uitoefenen op de regering-Netanyahu om harder te onderhandelen voor de vrijlating van Shalit.

Verwacht wordt dat de deelnemers aan de mars pas over twee weken aankomen in Jeruzalem. De ouders van Shalit plannen dan in een tent voor de ambtswoning van premier Benjamin Netanyahu te bivakkeren tot hun zoon vrij is.

In juni 2006 werd een Israëlische grenspost aangevallen door Palestijnse militanten onder leiding van Hamas. Daarbij kwamen 2 soldaten om. Gilad Schalit werd meegenomen als gijzelaar. In ruil voor de Israëlische soldaat eist Hamas de vrijlating van 1.000 Palestijnen die in Israëlische gevangenissen zitten.