Kirgiezen keuren nieuwe grondwet goed

Volgens voorlopige cijfers heeft een meerderheid van de Kirgiezen de nieuwe grondwet goedgekeurd in een referendum. Die grondwet verschuift de meeste macht van de president naar het parlement.

Volgens de kiescommissie zou 62% van de kiezers hun goedkeuring uitgesproken hebben voor de nieuwe grondwet. Het gaat wel om onvolledige cijfers.

Die nieuwe grondwet bepaalt dat de meeste macht nu verschuift van de president naar het parlement. Volgens de interimregering die het referendum heeft uitgeschreven, moet dat autoritaire regimes zoals onder de onlangs verdreven president Koermanbek Bakijev onmogelijk maken. Later zouden er dan parlements- en presidentsverkiezingen volgen.

De Centraal-Aziatische republiek blijft zeer instabiel na het verdrijven van de autoritaire Bakijev. De afgelopen weken brak er ernstig etnisch geweld uit in het land tussen Kirgiezen en etnische Oezbeken. Daarbij vielen zeker 275 doden, wellicht zelfs meer dan 2000. Zeker 400.000 Oezbeken zijn het land ontvlucht. De interim-regering en Bakijev geven elkaar de schuld voor het etnisch conflict.

De internationale gemeenschap hoopt dat het referendum zal helpen bij het democratiseringsproces. Maar critici vinden dat het referendum te snel komt na het geweld. Duizenden militairen, politiemensen en vrijwilligers moeten de rust bewaren tijdens het referendum.