Kiss sluit feesteditie Graspop knallend af

In Dessel sluit Kiss de laatste dag van de Graspop Metal Meeting knallend af. De band rond Gene Simmons pakt uit met speciaal vuurwerk en vlammenwerpers. Atreyu was vanmiddag op het hoofdpodium een sterke opener van de laatste dag.

De imposante figuren van Kiss lieten een speciale trap bouwen om met hun "Kiss-boots" het podium te kunnen betreden. Op het podium was ook een extra podium gebouwd waardoor de drummer op een soort van troon zat.

Voor het podium had zich rond 23 uur een gigantische mensenmassa verzameld. Het optreden van Kiss begon knallend met vuurwerk en de groep had ook rode, paarse en groene vlammenwerpers bij. "Het ziet er heel erg goed uit", zei Bram Willems op Studio Brussel.

Vanaf 20 uur stonden de -vaak ook zelf geschminkte- Kiss-fans al in de eerste rijen voor het hoofdpodium. "Ik heb zelfs een 12-jarig jongetje gezien van wie het gezicht geschilderd was. Zijn mama liep er bij met een Kiss-T-shirt aan", aldus onlineredacteur Stefan Mertes.

Toch was het publiek tijdens deze laatste dag van het metalfestival vooral op zoek gegaan naar schaduw en verfrissing. "Het is wellicht de warmste editie ooit", gokte Dries Van Damme van Studio Brussel.

"Het was weer geweldig heet op het festivalterrein vandaag", aldus Mertes. "Iedereen probeerde de zon te mijden. Wat ook opvallend was, is dat veel mensen zich toch nog laten verbranden. Ook het stofprobleem op de wei was nog niet opgelost."

Atreyu opende vanmiddag het festival op de mainstage. "Het was een sterke opener voor de laatste dag", aldus Mertes. De groep bracht onder meer een cover van "You give love a bad name" van Bon Jovi. "Voor Exodus kwam er dan weer weinig volk opdagen, want het was gewoon niet vol te houden in de zon." Mucky Pup (foto), dat in een van de tenten optrad, bracht volgens Mertes "veel sfeer". "Het is een oudere groep. Veel mensen waren er zelfs verbaasd over dat ze nog optraden." Killswitch Engage moest vorig jaar nog afzeggen, maar had nu een grote aanhang naar het festival gelokt.

Mannen van Hatebreed zijn grote Kiss-fans

Hatebreed kon de hooggespannen verwachtingen op Graspop inlossen. "Hatebreed is echt een sfeermaker. Het publiek staat met zijn T-shirts te zwaaien en er is een gigantische moshpit", aldus Dries Van Damme, die de gitarist van de groep interviewde. De jongens van Hatebreed zijn trouwens grote fans van Kiss. Gitarist Frank Novinec heeft al een tatoeage van het hoofd van Paul Stanley van Kiss. Het plan is om Stanley daaronder vanavond zijn handtekening te laten zetten zodat die er een van de volgende dagen ook nog bij kan getatoeëerd worden.

Graspop ontving dit jaar 130.000 mensen, een record voor het festival.