Olivia is kinderstadsdichter van Sint-Niklaas

Olivia Wittock (14) heeft vanmiddag in Sint-Niklaas de titel van eerste kinderstadsdichter gekregen. Haar gedicht met als titel "Dichter in de stad" wordt op 100 plaatsen in de stad gehangen.

Sinds februari konden alle kinderen tussen 8 en 14 jaar die in Sint-Niklaas wonen of er school lopen een gedicht inzenden. Het woordenspel moest de titel dragen: "Dichter in de stad". Uit 150 inzendingen bleef een longlist van 40 kandidaten over, en daaruit kwamen 6 genomineerden. De winnares werd de 14-jarige Olivia Wittock uit Sint-Niklaas. De Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen (foto in tekst) zat de jury voor.

"Ik ben een gewoon meisje van 14 met gewone dromen en interesses", reageerde de tiener. "Ik lees eigenlijk niet veel poëzie. Ik schrijf poëzie omdat ik de waarheid graag verbloem, zonder te liegen."

De kinderstadsdichter draagt de functie voor een jaar en zal op de Vredesfeesten, de komst van Sint-Niklaas, Gedichtendag en de Week van de opvoeding een schrijfsel voordragen.

Een bibliotheekmedewerker uit Sint-Niklaas kwam op het idee toen dit jaar in Tilburg de eerste Nederlandse kinderstadsdichter werd aangesteld. Het opzet past in het "poëzieplan" van de stad.