Paus noemt huiszoekingen "betreurenswaardig"

Paus Benedictus XVI bestempelt de huiszoekingen die het gerecht heeft uitgevoerd in Mechelse Sint-Romboutskathedraal en in de lokalen van het aartsbisdom Mechelen-Brussel als "verrassend en betreurenswaardig". Hij doet dat in een schriftelijke boodschap aan aartsbisschop André-Joseph Léonard.

Het Vaticaan heeft duidelijk moeite met de manier waarop het gerecht mogelijke pedofilieschandalen in de Belgische kerk onderzoekt. Vooral de huiszoekingen die het parket liet uitvoeren in Mechelen stuiten het Vaticaan tegen de borst.

"Ik hou eraan mijn solidariteit uit te drukken met u en met alle Belgische bisschoppen op dit triest moment, waarbij - op enigszins verrassende en betreurenswaardige wijze - huiszoekingen zijn uitgevoerd, zelfs in de kathedraal van Mechelen en in de lokalen waar het Belgische episcopaat bijeenzat in een plenaire vergadering", schrijft de paus in een boodschap aan monseigneur Léonard.

De paus erkent dat het gerecht zijn werk moet doen. "Ik heb al meermaals herhaald dat deze zware feiten (de pedofilie-affaires, nvdr) zowel door het gerecht als door de kerk zelf moeten worden onderzocht, in wederzijds respect voor elkaars specificiteit en autonomie", schrijft hij.

Gisteren had ook kardinaal Tarsicio Bertone, de nummer twee van het Vaticaan, al scherpe kritiek geuit op de handelswijze van het Belgische gerecht, die hij erger noemde dan wat er onder communistische regimes gebeurt.

"Praten in vertrouwen moet kunnen"

Intussen zegt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) dat slachtoffers van seksuele misdrijven hun recht kunnen behouden om in alle vertrouwen te praten over wat ze hebben meegemaakt, zonder dat die informatie meteen naar het gerecht gaat.

"Maar hier zitten we nog met een andere categorie van mensen die zeggen: "Ik wil buiten die justitie blijven, ik wil daar eens over spreken met iemand, ik wil dat in vertrouwen zeggen aan iemand, maar ik wil niet dat het in justitie komt." Deze categorie moet kunnen onderscheiden blijven - dat is de hulpverleningssector - en ik denk dat we die nuances moeten blijven bewaken."

"We moeten daar nu op een verstandige manier mee omgaan, dossier per dossier, maar ook in zijn globaliteit werken en maken dat justitie zijn job perfect doet", zei De Clerck vanmorgen in De zevende dag op Eén.