Drie Romakraakpanden ontruimd in Gent

In Gent zijn drie panden aan de Gasmeterlaan ontruimd die werden gekraakt door Romazigeuners. De huizen moeten worden opgesmukt om dienst te doen als transitwoningen voor slachtoffers van huisjesmelkers.

In de drie huizen woonden 40 Romazigeuners: 13 volwassenen en 27 kinderen. Ze werden door de politie gedwongen om de huizen te verlaten. Bij wijze van protest blokkeerden de krakers een huis met enkele matrassen, maar na wat geduw en getrek konden de huizen toch worden leeggemaakt.

De Romazigeuners krijgen onderdak van de stad Gent. Ze mogen een maand lang in een loods verblijven op de Port Arthurlaan. In die tijd moeten ze op zoek naar een nieuwe woonst.

"De toevloed van Romazigeuners overstijgt het draagvlak van de stad", zegt de Gentse OCMW-voorzitter Geert Versnick. "We trokken vorig jaar al aan de alarmbel. We bekijken nu een Europees fonds dat werd opgericht rond huisvesting van Roma's."

De Roma's reageren positief: "We zijn de stad dankbaar voor de opvang, maar we beseffen dat dit maar tijdelijk is. We eisen geen rechten op, het enige dat we willen, is leven zoals en tussen alle andere mensen in de stad."

Meest gelezen