Israël biedt Turkije geen excuses aan

Israël zal Turkije geen excuses aanbieden voor de dood van negen Turkse activisten die omkwamen bij de Israëlische aanval op de vloot die met hulpgoederen op weg was naar Gaza. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu gezegd.

Volgens Netanyahu kan Israël zich niet verontschuldigen voor het feit dat zijn soldaten zich verdedigd hebben tegen een massa mensen die hen wilde lynchen.

Wel zei de Netanyahu de doden te "betreuren". De onderzoekscommissie die Israël heeft ingesteld om het incident te onderzoeken, beantwoordt volgens hem aan de eisen van de internationale gemeenschap, in het bijzonder omdat de commissie twee niet-Israëli's bevat.

Relaties verbeteren

In een interview op tv bevestigt Netanyahu dat een Israëlische minister deze week een ontmoeting heeft gehad met een Turkse collega. Maar de ontmoeting, die in Brussel plaatsvond, heeft geen resultaat opgeleverd.

"We hebben nog geen akkoord met Turkije, maar het is goed om te proberen de relaties niet verder te laten verslechteren", aldus de Israëlische premier.

Netanyahu vertrekt volgende week naar de Verenigde Staten. Daar wordt er op aangedrongen dat Israël de relaties met Turkije, een andere belangrijke Amerikaanse bondgenoot in de regio, verbetert.