ISS mist koppeling met Russisch vrachtschip

Een Russische vrachtcapsule is er niet in geslaagd om zich vast te koppelen aan het internationale ruimtestation ISS. Wellicht zal er later een nieuwe poging worden ondernomen.

De onbemande Progress moest voedsel, water en andere bevoorrading naar het ISS brengen, maar de koppeling is mislukt. Het tuig zweeft nu op een afstand van drie kilometer van het ISS om de kans op een botsing te verkleinen. Later wordt er dan een nieuwe poging ondernomen.

Volgens de Russische vluchtleiding is de situatie niet gevaarlijk en zijn er voorlopig nog voldoende voorraden aan boord van het ISS.

Toch is de situatie erg vervelend voor de Russen. De Progress-cabine, een vrachtversie van de Sojoez- is al decennialang een belangrijke bevoorrader van ruimtestations. Meestal verloopt dat goed, ook al beschikt een Progress over weinig technologie.

Als de Amerikaanse ruimteveren volgend jaar uit de vaart genomen worden, zijn de Progress en de Europese Automated Transfer Vehicle nog de enige cabines die voorraden naar het ISS kunnen vliegen, tenminste tot er nieuwe tuigen ontwikkeld worden.