Kustburgemeesters zien eilandjes wel zitten

De meeste kustburgemeesters reageren voorzichtig positief op de mogelijke komst van eilanden voor de kust. De eilanden maken deel uit van een groot plan om de kustlijn te beschermen tegen zware stormen.

De Vlaamse overheid en de baggersector in ons land onderzoeken of ze kunstmatige eilanden kunnen bouwen om de kust te beschermen tegen zware stormen. Om de 1.000 jaar wordt onze kust geteisterd door erg zware stormen. De Vlaamse overheid wil de kust nu beschermen tegen dat soort stormen. De eilanden bieden ook een aantal toeristische troeven.

Vlaanderen stapt daarom in een onderzoeksproject samen met de Belgische baggerbedrijven. "De Vlaamse regering heeft beslist om een plan te maken en te kijken hoe we onze kust heel aantrekkelijk kunnen houden, maar ook mee in nieuwe dingen kunnen gaan investeren", zegt minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V).

Het idee bestaat om opgespoten zandbanken of eilanden voor de kust te bouwen, die de kuststreek zouden beschermen. Over 4 jaar moet er een plan zijn dat zowel aandacht heeft voor veiligheid, duurzaamheid als voor de toeristische ontwikkeling. Het plan maakt deel uit van het Project Vlaamse Baaien 2100 van de baggersector die kunstmatige eilanden voor de kust wil aanleggen. De kostprijs zou tot 1 miljard euro kunnen oplopen.

Vastgoed of natuur

De meeste burgemeesters van de kustgemeenten zien zulke eilandjes wel zitten. Al hebben ze andere opvattingen over wat er eventueel op die eilanden moet gebeuren.

Volgens Leopold Lippens (foto), burgemeesters van Knokke-Heist, is er een win-winsituatie voor zowel de overheid als de privésector. Ook op het vlak van vastgoed bieden de eilanden allerlei perspectieven. Op een eiland op 8 of 10 kilometer van de kust kunnen er woningen gebouwd worden, kan er een jachthaven komen en zijn er mogelijkheden om te rendabiliseren, meent Lippens.

Roger Butsraen, burgemeester van De Panne, geeft echter voorrang aan de natuur. "Ik zou niet graag hebben dat we nog eens belast worden met hoogbouw, want de Belgische kust is al redelijk volgebouwd", zegt hij. Ook de burgemeester van Blankenberge is voorzichtig positief. "Men kan het onder de noemer Dubai rangschikken, maar ik vind het niet slecht dat de studie aangevat wordt", zegt Ludo Monset.