"200 doden" bij ontploffing in Congo

In het oosten van Congo zijn volgens de overheid 230 doden en 100 gewonden gevallen bij de ontploffing van een tankwagen. De met brandstof gevulde tankwagen vatte vuur midden in een dorp in Zuid-Kivu.
(archieffoto Zuid-Kivu)

Een tankwagen die uit Tanzania kwam, kantelde in het dorp Sange, vlak bij de grens met Burundi en zo'n 70 kilometer ten zuiden van Bukavu, de hoofdstad van Zuid-Kivu. Volgens de plaatselijke politie zou de vrachtwagen te snel hebben gereden.

Bij de ontploffing van de brandstof sloegen de vlammen ook over op verschillende huizen, die voornamelijk uit aarde zijn opgetrokken en bedekt zijn met stro.

Volgens de lokale overheid zijn bij de ontploffing nu al zeker 230 doden en een honderdtal gewonden gevallen. "Sommige mensen werden gedood toen ze de brandstof probeerden te stelen, maar de meeste doden waren mensen die binnen in hun huis naar het WK voetbal aan het kijken waren", verklaarde de gouverneur.

Volgens een bron binnen de Verenigde Naties zouden er onder de doden ook 5 Pakistaanse blauwhelmen zijn. Zij zouden geprobeerd hebben te voorkomen dat mensen de tankwagen zouden benaderen en zouden bij de ontploffing ervan omgekomen zijn. Een officiële bevestiging door de organisatie is er echter nog niet.

Premier Yves Leterme en EU-president Herman Van Rompuy hebben aan Congo hun medeleven betuigd met de ramp.