"Eerste popster in voorprogramma Rammstein"

Dag 3 van Rock Werchter zal worden herinnerd als de dag van de sterke vrouwen en Rammstein. P!nk (foto boven) stal de show op het hoofdpodium. Ook Beth Ditto (Gossip), Florence Welch (Florence & The Macine) en Katie White (The Ting Tings) hadden er zin in. Rammstein mocht de derde festivaldag afsluiten met een snoeiharde set. De zachte regen zorgde voor een aangename verkoeling na twee tropische festivaldagen.

Rammstein (foto) was de hoofdact op de derde dag van Rock Werchter. Het Duitse tanzmetalboegbeeld pakte uit met zijn bekende recept: snoeiharde muziek en een show met veel vuurwerk en andere speciale effecten. De heren stopten wel een halfuurtje vroeger.

Het was P!nk die solliciteerde naar de prijs voor meest extravagante act in Werchter. Ze wisselde voortdurend van outfit en leverde veel stunt- en vliegwerk tijdens haar show. "Ik ben de eerste popster in het voorprogramma van Rammstein", grapte P!nk tijdens haar concert.

De ene hit na de andere passeerde de revue tijdens het concert van P!nk. Ze had een twintigtal muzikanten meegebracht om haar te steunen op het podium. In de set zaten onder meer "Funhouse", "So what", een cover van "Basket case" van Green Day en haar protestsong "Dear Mr. president".

Beth Ditto heeft er duidelijk zin in

Tijdens het optreden van Gossip (foto) begon het opnieuw te druppelen, maar dat deerde het publiek niet. Uitschieters waren "Standing in the way of control", "Love long distance" en "Heavy cross".

Beth Ditto nam geen blad voor de mond tussen de nummers door. Ze bespeelde het publiek en was bijzonder tongue in cheek toen ze reageerde op de boodschappen van de fans. "Wij hebben veel eten voor jou", schreef een fan. "Is it made of chicken", vroeg Ditto, waarmee ze zinspeelde op de "lafaard" die het bordje omhoogstak.

Aan sterke vrouwen geen gebrek vandaag. The Ting Tings en  Florence & The Machine konden op veel bijval rekenen. Vooral Florence Welch van Florence & The Machine was aangenaam verrast toen haar publiek tot ver buiten de Pyramid Marquee enthousiast danste en meezong tijdens het concert. Aan het einde van het concert stond de zangeres met tranen in de ogen, ontroerd door de reactie van het publiek.

"Alsof het mijn eerste schooldag is"

Das Pop kreeg de handen op elkaar met "Wings" en "Underground"  en eindigde met "Never get enough". Zanger Bent Van Looy liet het publiek voor het hoofdpodium meezingen met de hit. "Het was precies mijn eerste schooldag", zei de zanger na afloop. Hij werd door zijn ouders naar de festivalweide gebracht.

Channel Zero kreeg verschillende mensen aan het headbangen met nummers als "Heroïn", "Help" en "Suck my energy".

Taylor Hawkins is de drummer van Foo Fighters. Met zijn soloproject Tayler Hawkins & The Coattail Riders opende hij het feest op het hoofdpodium in Werchter.

Paraplu's klappen open op de wei

Het heeft vanmiddag een halfuur geregend in Werchter. De meeste festivalgangers waren echter -net zoals op de zon- voorbereid en klapten hun paraplu open. Verschillende mensen droegen laarzen en/of een regenjasje. Anderen gingen dan weer schuilen bij de talrijke stands.

De loden zon eiste de voorbije twee dagen zijn tol. Zo heeft het Rode Kruis vrijdag 1.850 mensen geholpen. Acht personen werden naar het ziekenhuis overgebracht.

"Het aantal verzorgingen is meer dan gewoon maar niet abnormaal bij dit hete weer. Het aantal mensen dat naar het ziekenhuis moest, ligt zelfs lager dan normaal", zegt burgemeester Dirk Claes van Rotselaar.

Het Rode Kruis was nochtans niet gerust in "de warmste Werchterdag ooit". "Maar menselijke drama's zijn uitgebleven", reageert woordvoerder Jean-Pierre Vanelslander.

Heel wat Nederlanders namen de bus

Ongeveer 12.500 reizigers hebben vrijdag de bus genomen naar de festivalweide van Rock Werchter. Dat deelt De Lijn mee. Onder de reizigers opvallend veel Nederlanders die afzakten naar Leuven om de kwartfinale van het WK voetbal te volgen. Donderdag, op de eerste festivaldag, vervoerde De Lijn 24.000 festivalgangers heen en 5.000 terug.