Brein achter "München-aanslag" is overleden

In Syrië is de Palestijnse terrorist Mohammed Daoud Oudeh -beter bekend als Abu Daoud- overleden. Hij was de organisator van de bloedige gijzeling van Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in München in 1972.

De 73-jarige Mohammed Daoud Oudeh was al een tijdje ziek en is nu in Syrië overleden aan een nierfalen. Hij woonde in Syrië omdat dat land hem beschermde tegen Israëlische wraakacties.

Oudeh was een kopstuk van de Palestijnse terreurgroep Zwarte September die in het begin van de jaren 70 ontstaan was als reactie op de onderdrukking van een Palestijnse opstand in Jordanië.

Hij nam zelf niet deel aan de gijzeling in München, maar werd wel beschouwd als de man die de actie had georganiseerd. In een boek gaf hij later overigens zijn rol toe.

De overlevende terroristen van de gijzeling werden later omgebracht door de Israëlische geheime dienst Mossad. Oudeh overleefde in de jaren 80 een aanslag in Polen.

Hij heeft nooit spijt gehad van de aanval in München. Volgens hem waren Israëlische burgers doelwitten, omdat in Israël iedereen een reservist is. 

München schokte de wereld

Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München bestormden gewapende Palestijnen het gebouw waar de Israëlische delegatie verbleef. Ze schoten twee Israëli's dood en gijzelden een tiental andere sportlui.

Tijdens een mislukte reddingsoperatie door West-Duitse agenten werden nog eens negen Israëlische gijzelaars gedood evenals een politieman. Vijf gijzelnemers kwamen om. Drie anderen werden gevangengenomen, maar werden later door West-Duitsland vrijgelaten na de kaping van een Lufthansa-toestel.