Groen licht voor "paars-plus" in Nederland

In Nederland kunnen de onderhandelingen over een "paars-pluskabinet" met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks maandag beginnen. De leider van de liberale VVD, Mark Rutte, ziet nu wel mogelijkheden voor zo'n kabinet, ook al zijn er nog "grote verschillen".

Het was Mark Rutte (foto, midden) die vandaag met het nieuws kwam na overleg bij informateur Herman Tjeenk Willink met zijn collega's Job Cohen (PvdA, foto links), Alexander Pechtold (D66, foto rechts) en Femke Halsema (GroenLinks).

Begin vorige week zei Rutte nog geen perspectief te zien voor onderhandelingen over paars-plus. Maar "na diverse informele gesprekken" heeft hij zijn mening blijkbaar herzien.

"Ik durf de onderhandelingen aan", aldus Rutte. Hij gaf wel toe dat er nog "grote verschillen" zijn tussen de partijen.