Petraeus roept op tot eenheid in Afghanistan

David Petraeus, de nieuwe opperbevelhebber van de Amerikaanse en NAVO-troepen in Afghanistan, roept burgers en militairen in Afghanistan op om samen te werken tegen de oproer in het land. Petraeus landde vrijdag in Kaboel.

David Petraeus (foto) maakte zijn eerste publieke optreden in Kaboel sinds hij de ontslagen generaal Stanley McChrystal was opgevolgd aan het hoofd van de troepenmacht in Afghanistan. Voor een publiek van 1.700 mensen in de Amerikaanse ambassade in Kaboel, die daar naar aanleiding van de nationale feestdag op 4 juli waren samengekomen, pleitte hij voor meer eenheid tussen militairen en burgers in Afghanistan.

"In deze belangrijke inspanning is samenwerking niet optioneel. We moeten onze inspanningen bundelen om een gezamenlijk doel te bereiken", sprak generaal Petraeus. "Burgers en militaren, Afghanen en buitenlanders, wij maken deel uit van hetzelfde team met één enkele taak. Het is een moeilijke taak, maar door samen te werken, kunnen we vooruitgang boeken en ons gemeenschappelijk doel bereiken."

De aanwezige Amerikaanse ambassadeur benadrukte dan weer dat het engagement van de Verenigde Staten niet zou verminderen, ondanks de afgenomen overheidssteun voor het conflict en de door president Obama vooropgestelde deadline van juli 2011 om de troepen uit het land terug te trekken. "We zullen volhouden, we hebben een engagement op lange termijn", zei ambassadeur Karl Eikenberry.

Petraeus neemt zondag officieel het bevel over de buitenlandse troepenmacht in Afghanistan over. De troepenmacht bestaat momenteel uit ongeveer 12.000 militairen. In juni verloor de NAVO-missie in Afghanistan 102 personeelsleden, het hoogste dodenaantal sinds het begin van de oorlog 9 jaar geleden.

Strengere regels over contacten met de pers

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates (foto) gaat strengere regels opleggen over contacten tussen militairen en de pers. De aanpassing komt er nadat generaal Stanly McChrystal ontslagen was na gecontesteerde uitspraken in het magazine Rolling Stone. McChrystal en enkele anderen uitten in een interview felle kritiek op de Amerikaanse president en enkele topfunctionarissen. Maar volgens Gates was de verstrenging al langer gepland en is ze geen rechtstreeks gevolg van de zaak-McChrystal.

Volgens Gates moet er in de contacten met de pers naar openheid, toegankelijkheid en transparantie gestreefd worden, maar moet men ook voorkomen dat Defensie zich te laks opstelt tegenover de media. Gates wijst er ook op dat het lekken van geclassificeerde informatie illegaal en onaanvaardbaar is. Hij vraagt ook dat er met de communicatiediensten overlegd wordt wanneer men informatie wil verspreiden met nationale en internationale implicaties.