Presidente legt de eed af in Kirgizë

In Kirgizië heeft de 59-jarige Roza Otunbayeva de eed afgelegd als interim-presidente. Ze is de eerste vrouwelijke president van een Centraal-Aziatisch land.

Bij haar ambtsaanvaarding beloofde Otunbayeva om de democratie te herstellen en de markteconomie en privébezit te beschermen. Ze was al interim-presidente sinds een volksopstand in april toenmalig president Koermanbek Bakijev verdreven had.

De eedaflegging was nodig omdat onlangs de nieuwe grondwet voor Kirgizië in een referendum is goedgekeurd. Die verschuift de macht van de president naar een verkozen parlement en de regering die daar een meerderheid krijgt.

Eind dit jaar wordt een nieuw parlement gekozen en kan dat politieke proces van start gaan. Otunbayeva blijft interim-presidente tot eind volgend jaar.

Otunbayeva is de eerste vrouwelijke presidente in een Centraal-Aziatisch land. Presidenten hebben daar vaak grote macht en leiden veelal erg corrupte regimes. Otunbayeva belooft om met die traditie te breken en het parlement meer armslag te geven.

Etnische spanningen blijven sluimeren

Het nieuwe regime is alleszins weinig stabiel, want de voorbije weken zijn 300 doden gevallen bij etnische rellen tussen Kirgiezen en de Oezbeekse minderheid in het zuiden van het land.

Zeker 400.000 mensen zijn op de vlucht geslagen en tienduizenden hebben hun toevlucht gezocht in buurland Oezbekistan. De ordediensten krijgen erg moeilijk vat op de situatie.

Volgens de interim-regering van Otunbayeva zijn de rellen aangestoken door leden van het vorige regime en door criminele bendes.

Kirgizië is een klein land, maar heeft een erg strategische ligging. Zowel de Verenigde Staten als Rusland hebben een militaire basis in het land en de VS gebruiiken die als ondersteuning voor de troepen in Afghanistan.