Videla weer voor rechter voor Vuile Oorlog

In Argentinië is een nieuw proces begonnen tegen de voormalige dictator Jorge Videla. Deze keer staat hij terecht voor de moord op meer dan 30 politieke gevangenen in 1976.

De 84-jarige Videla is een van de meer dan 20 beklaagden. In 1976, kort nadat de militaire junta de macht had gegrepen in Argentinië, werd in Cordoba een groep linkse activisten uit hun gevangeniscellen gehaald en even later doodgeschoten. Het leger verklaarde destijds dat de activisten gedood werden toen ze uit de gevangenis probeerden te ontsnappen.

Het proces over de Cordoba-moorden is niet het eerste proces tegen de ex-dictator. Videla werd in 1985 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor marteling, moord en andere misdaden. Vele Argentijnse militaire leiders werden tegelijkertijd veroordeeld voor de schending van de mensenrechten.

In 1990 kreeg Videla amnestie van de toenmalige president Carlos Menem, maar in 2007 werd die amnestie ongeldig verklaard door een federale rechter. Daardoor lag de weg open om nieuwe rechtszaken tegen de man aan te spannen.

Een nieuwe veroordeling zal hem echter geen extra jaren gevangenis kosten, aangezien hij nog steeds een levenslange gevangenisstraf uitzit. Het Openbaar Ministerie mikt daarom vooral op de families van de slachtoffers en hoopt dat een veroordeling hen enige troost kan schenken.

Videla kijkt niet alleen in Argentinië tegen een proces aan, ook in Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland wordt hij aangeklaagd voor de moord op landgenoten in Argentinië.

Videla's Vuile Oorlog

Videla stond van 1976 tot 1981 aan het hoofd van een militaire junta, die door middel van gruwelijke misdaden haar macht verzekerde. De juntaleider wordt beschouwd als de architect van wat de "Vuile Oorlog" genoemd wordt.

Tussen 1976 en 1983 werden meer dan 30.000 mensen gemarteld en vermoord. Het ging voornamelijk om politieke opposanten. Velen onder hen werden levend uit vliegtuigen en helikopters in de Río Plata gegooid. De mannen werden vermoord, de vrouwen werden zwanger gemaakt door militairen die op die manier elke poging tot oppositie trachten te fnuiken.

Tot 2006 manifesteerden de Dwaze Moeders elke week op de Plaza de Mayo in Buenos Aires om informatie over hun verdwenen zonen te eisen. Op 26 januari 2006 liepen ze voor het laatst zwijgend over het plein. In 2003 nam toenmalig president Nestor Kichner het initiatief om de misdaden tijdens de Vuile Oorlog grondig te onderzoeken.