VS en Polen ondertekenen anti-raketverdrag

In Warschau hebben de Amerikaanse en de Poolse regering een verdrag ondertekend over het nieuwe anti-raketsysteem in Polen. Dat moet mee Europa helpen beschermen tegen raketten vanuit Iran.

De VS-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton woonde de ondertekening van het verdrag bij. Ze herhaalde nog eens dat het anti-raketsysteem dat de VS in Polen wil opstellen, niet gericht is tegen Rusland. Moskou ziet dat anders, maar vindt het nieuwe plan wel minder storend dan een eerder project van ex-president George W. Bush.

Die ging uit van een vaste batterij anti-raketraketten in Polen en een radar in Tsjechië. Huidig president Barack Obama heeft die plannen evenwel aangepast. De nadruk verschuift nu naar anti-raketsystemen op Amerikaanse schepen in de Middellandse Zee en op mobiele raketsystemen in Polen.

Die zouden Europa moeten beschermen tegen de alsmaar verder reikende raketten die het fundamentalistische regime in Iran ontwikkelt. De Iraanse raketten reiken nu tot aan de zuidrand van Europa, maar gevreesd wordt dat die ontwikkeling daar niet zal stoppen.

Het plan maakt overigens deel uit van een wereldwijd anti-raketsysteem waarmee de VS zichzelf, maar ook hun bondgenoten in Europa en Azië wil beschermen tegen raketten uit Noord-Korea en Iran.