Besparingen treffen ook "Fourth of July"

Vandaag vieren de Verenigde Staten hun onafhankelijkheidsdag maar de recessie is voelbaar aanwezig. Steden moeten besparen en vaak hebben ze het traditionele, afsluitende vuurwerk geschrapt. Ook is er gesneden in de parades.

Donkere avondluchten in plaats van schitterend vuurwerk, in veel Amerikaanse steden zal de viering van 4 juli, Indepence Day, niet volgens de traditie worden afgesloten met vuurpijlen. De reden is de recessie.

"We weten dat veel steden hun vuurwerk of hun parades geheel of gedeeltelijk schrappen", aldus Christiana McFarland van de National League of Cities, een Amerikaans  samenwerkingsverband tussen steden. "Steden beleven nu roerige tijden als het gaat om budgetten. En alles ligt op de tafel om in te snijden. Zelfs de viering van onze onafhankelijkheid."

Steden waar geen of minder vuurwerk de lucht in zal gaan, zijn onder meer Chicago, dat zo 1 miljoen dollar bespaart, en Colorado Springs, dat voor het tweede jaar op rij geen vuurpijlen afschiet. De nationale feestdag van de VS herdenkt de afscheiding van de kolonies in de Nieuwe Wereld van de Britse kroon.