Dader Lockerbie "kan nog 10 jaar leven"

Abdelbaset Ali Mohamed Al-Megrahi, de enige veroordeelde voor de bomaanslag op een vliegtuig boven het Schotse plaatsje Lockerbie, kan volgens een kankerspecialist nog 10 jaar of meer leven. Al-Megrahi werd vorig jaar vrijgelaten omdat hij terminaal ziek zou zijn.

De Libiër Al-Megrahi werd in augustus vorig jaar op vraag van de Schotse minister van Justitie vrijgelaten opdat hij in zijn thuisland zou kunnen sterven. Al-Megrahi lijdt aan een terminale prostaatkanker en zou toen nog maar 3 maanden te leven hebben. De vrijlating stuitte op zware kritiek van de Verenigde Staten. Bij de bomaanslag kwamen vooral Amerikanen om het leven.

In een interview met de Sunday Times zegt professor en kankerdeskundige Karol Sikora nu dat Al-Megrahi nog 10 jaar of meer kan leven, "al is dat zeer ongewoon". De professor onderzocht Al-Megrahi op vraag van de Libische overheid en zit naar eigen zeggen "verveeld" met het feit dat de man zijn eerdere voorspelling heeft overleefd. Vorig jaar zwaaide Libië met Sikora's voorspelling om Al-Megrahi vrij te krijgen, hoewel andere specialisten hem nog langer te leven gaven.

Sikora geeft in de krant ook aan dat de Libische overheid hem destijds duidelijk maakte dat een voorspelling van 3 maanden de kans op een vrijlating sterk zou verhogen, maar hij ontkent dat hij onder druk werd gezet. "Er was 50 procent kans dat hij binnen de 3 maanden zou sterven", zegt Sikora nu.

De Libiër Al-Megrahi werd in 2001 als enige veroordeeld voor de bomaanslag in 1988. Boven het Schotse plaatsje Lockerbie (zwart-witfoto) ontplofte een jumbojet van PanAm, waarbij 270 doden vielen. Al-Megrahi kreeg levenslang. Na zijn vrijlating vorig jaar werd hij triomfantelijk verwelkomd in de Libische hoofdstad Tripoli (onderste foto). Volgens Seif Al-Ismam, de oudste zoon van de Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi, zou hij nog steeds "zwaar ziek" zijn.