De Wever zoekt basisakkoord met de PS

Informateur Bart De Wever (N-VA) probeert dit weekend een basisakkoord te bereiken met de PS. Als een doorbraak mogelijk is, komt er misschien nog een tweede, snelle overlegronde met de andere politieke partijen.

De Wever heeft de afgelopen twee weken gesprekken gevoerd met allerlei actoren uit het sociaal-economische leven en met de verschillende politieke partijen. Vrijdag heeft hij voor de tweede keer verslag uitgebracht aan de koning en dit weekend werkt hij aan zijn eindrapport.

Het is de bedoeling dat hij dat rapport begin volgende week zal voorstellen, maar het blijft onduidelijk over de vooruitgang, of het gebrek eraan, die hij tot nu toe geboekt heeft. Volgens sommige bronnen is de kloof tussen de twee overwinnaars van de verkiezingen, de PS en de N-VA, nog zeer groot. Toch zullen die twee tot een akkoord moeten komen, anders dreigt de vorming van een regering een werk van zeer lange adem te worden.

Als De Wever een akkoord kan bereiken met de PS, dan komt hoogstwaarschijnlijk PS-voorzitter Elio Di Rupo aan zet als formateur.

Geen akkoord zonder andere partijen

De PS heeft intussen al laten weten dat er geen sprake kan zijn van een basisakkoord zonder de andere coalitiepartners.  Volgens een woordvoerder van de partij waren er het afgelopen weekend wel contacten met de informateur, maar is een basisakkoord nog niet meteen in zicht.

"Er zijn natuurlijk contacten om mekaar beter te begrijpen, maar er is zeker geen sprake van een ontwerpakkoord zonder de andere mogelijke toekomstige coalitiepartners", aldus de PS.

Uit N-VA-hoek is dan weer te horen dat de andere partijen uiteraard zullen betrokken worden bij het voorakkoord.