Het Tourcircus trekt door Vlaanderen

Voor het eerst in drie jaar trok de Tourkaravaan nog eens door ons land. De renners zijn Vlaanderen binnengereden in Putte-Kapellen en reden over de meet in Brussel. In de hoofdstad was een massa volk op de been.

In 2007 hield de Tour de France in de eerste week halt in Gent. Een massa volk zag Gert Steegmans toen de spurt aantrekken voor Tom Boonen én tot eenieders verbazing de rit winnen. Ook nu lokte de Tour weer tienduizenden wielerliefhebbers naar buiten.

De doortocht van de 97e Ronde van Frankrijk in ons land stond geheel in het teken van de 65e verjaardag van Eddy Merckx. Niet toevallig reden de renners in de namiddag over de meet in zijn Brussel en, belangrijker nog, reden ze eerst door Meise, waar de Kannibaal woont. De Tourorganisatie wilde op die manier de beste renner aller tijden eren. Een gebaar dat Merckx absoluut kon smaken.

De rit ging van Rotterdam over Antwerpen en Mechelen tot in Brussel. De renners reden iets voor vier uur Vlaanderen binnen via Putte-Kapellen, waar een tussensprint gehouden werd.

De aankomst vandaag lag in de buurt van het Atomium, vlak bij het Koning Boudewijnstadion. Het hoeft niet gezegd dat het ook in Brussel vanmiddag zwart zag van het volk. De Tour komt niet elk jaar op Belgisch grondgebied en dus wilden veel wielerliefhebbers de kans niet laten liggen om hun helden van dichtbij aan het werk te zien.

Tom Boonen sprintte niet mee voor de overwinning, maar dat het een massasprint zou worden, stond in de sterren geschreven, de aankomst was er met een laatste rechte lijn van 1,6 kilometer geknipt voor. Op het laatste van de wedstrijd kwam het nog tot verschillende valpartijen. De Italiaan Alessandro Petacchi overleefde de valpartijen en won de sprint.

De hoofdstad was er duidelijk klaar voor. Met man en macht werd sinds vanmorgen vroeg gewerkt om alle tribunes en andere voorzieningen rond de aankomst in orde te brengen.

Gevolgen voor verkeer

Uiteraard heeft de doorkomst van de Tour heel wat gevolgen voor de doorstroming van het verkeer. Het parcours kruisen bijvoorbeeld, zal enkele uren voor en na de doortocht van de renners onmogelijk zijn.

Wie van het westen naar het oosten van het land wil of omgekeerd, kan dat alleen via de snelwegen doen. Een aantal afslagen op de Brusselse Ring zijn ook afgesloten, sommige al sinds vanmorgen vroeg. Meer verkeersinformatie kunt u lezen op de website van het Vlaams Verkeerscentrum.

Ook morgen rijdt de Tour nog door België. De tweede rit vertrekt dan aan het Koninklijk Paleis in Brussel en eindigt in Spa. Daarna wachten de renners de kasseien van Noord-Frankrijk.