Hezbollah-"gids" Fadlallah is overleden

De Libanese grootayatollah Mohammad Hussein Fadlallah, die beschouwd wordt als een voormalig mentor van Hezbollah en als erg invloedrijk bij de sjiitische moslims, is zondag op 74-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een van zijn raadgevers gemeld.

Fadlallah werd vrijdag opgenomen in een ziekenhuis in Beiroet voor een interne bloeding. De grootayatollah was zeer invloedrijk in de sjiitische wereld en hij wordt beschouwd als een gematigde op sociaal gebied, vooral tegenover vrouwen.

Fadlallah wordt gezien als de spirituele gids van Hezbollah tijdens de beginjaren van de beweging die in 1982 in Libanon opgericht werd. Later nam hij afstand van de nauwe banden die de beweging onderhield met Iran.

Net als de huidige Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, figureerde Fadlallah op de lijst met "internationale terroristen" van de Verenigde Staten. Hij gebruikte zijn preken op vrijdag vaak om de VS aan te vallen en dan vooral  de nauwe banden van dat land met Israël. Hij was echter ook snel om de aanslagen van 11 september  te veroordelen.

Fadlallah werd in de jaren tachtig door Amerikaanse media ervan beschuldigd dat hij aan de basis zou liggen van gijzelnemingen van Amerikanen in Libanon door radicale groeperingen. Andere media schilderden hem dan weer af als bemiddelaar in die crisis, en hij heeft de kidnappingen ook herhaaldelijk veroordeeld.

Hij overleefde verschillende moordaanslagen, waaronder een aanslag met een bomauto in Zuid-Beiroet waarbij 80 mensen gedood werden. Volgens berichten in de Amerikaanse media werd die uitgevoerd door een Libanese eenheid die getraind was door de VS.