Komorowski wordt de president van Polen

In Polen heeft de liberaal Bronislaw Komorowski de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij haalde het in een spannende nek-aan-nekrace van de conservatief Jaroslaw Kaczynski.

De gedoodverfde favoriet Komorowski (foto boven) had twee weken geleden de eerste ronde ruim gewonnen, maar Kaczynski deed het in de tweede ronde beter dan verwacht. De twee kandidaten vochten een nek-aan-nekrace uit waarbij Komorowski uiteindelijk aan het langste eind trok. Hij haalde het met 53 procent van de stemmen.

Jaroslaw Kaczynski (foto links) is de tweelingbroer van de vorige president Lech Kaczynski, die omkwam bij een vliegtuigongeval in de Russische stad Smolensk. Hij is de voorzitter van de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid.

Komorowski is Kamervoorzitter en lid van de liberale regeringspartij Burgerplatform van premier Donald Tusk. Na de dood van Lech Kaczynski werd hij waarnemend president.

Jaroslaw Kaczynski heeft zijn nederlaag al toegegeven en Komorowski gefeliciteerd.