Onrust over Britse besparingplannen

In Groot-Brittannië is grote onrust ontstaan over de besparingen die de nieuwe regering heeft aangekondigd. Minister van Financiën George Osborne heeft aan alle departementen gevraagd te kijken naar kostenbesparingen tot 40 procent.

De eerste prioriteit van de regering van David Cameron is het terugbrengen van het begrotingstekort van meer dan tien procent. Bij de voorstelling van de begrotingsplannen vorige maand was aangekondigd dat er daarbij 25 procent bezuinigd zou worden op de overheidsuitgaven. Maar Osborne (foto boven) lijkt daar nu een flinke schep bij te doen met zijn vraag voor plannen om tot 40 procent te besparen.

De voormalige Labour-minister van Arbeid  Ed Balls zegt dat die plannen het economische herstel in gevaar brengen. Volgens Balls zullen de plannen van de regering de groei vertragen en een miljoen banen kosten. "De besparingen  bezorgen miljoenen mensen koude rillingen", aldus Balls.

De vakbond van het overheidspersoneel heeft al aangekondigd dat de regeringsplannen tot de grootste sociale onrust in tientallen jaren zullen leiden.

Minister sust gemoederen

Intussen heeft de minister van Transport Philip Hammond al aangekondigd dat de soep niet zo heet gegeten zal worden als ze wordt opgediend en dat er waarschijnlijk geen enkel departement is dat 40 procent zal moeten besparen.

"Wat we niet gaan doen, is het budget van elk departement lineair met 25 procent verminderen", zegt Hammond. "We gaan kijken naar de mogelijkheden bij elk departement. Daarbij zal er geen enkel zijn dat 40 procent moet besparen, maar sommigen zullen wel iets meer dan 25 procent van hun budget verliezen."

De regering had voordien trouwens al aangekondigd dat onderwijs, gezondheidszorg en defensie minder zouden moeten inleveren.