Pearl Jam zorgt voor apotheose in Werchter

Pearl Jam bewijst net als Them Crooked Vultures dat je geen circusact hoeft op te voeren om Rock Werchter in vuur en vlam te zetten. Herman Schueremans is tevreden over de "geslaagde" editie 2010. Volgend jaar vindt het festival plaats van 30 juni tot en met 3 juli.

De Amerikaanse rockgroep Pearl Jam sluit Rock Werchter 2010 af. Omstreeks 00.30 uur begon de groep aan een stomende bisronde, met hits als "Alive". Even later betrad Dave Grohl het podium voor de opvoering van het allerlaatste nummer op het festival, een cover van "Kick out the jams" van MC5. Daarna werd het publiek huiswaarts gestuurd met het traditionele vuurwerk.

In de vooravond stonden Arcade Fire, The Black Box Revelation en Absynthe Minded op het podium. Herman Schueremans blikte in de coulissen tevreden terug op deze editie van Rock Werchter. "Deze editie is op papier en in de praktijk geslaagd. Wat kun je meer wensen als organisator", aldus Schueremans.

Them Crooked Vultures (foto) miste zijn doortocht op het hoofdpodium niet. Dave Grohl (Foo Fighters), John Paul Jones (Led Zeppelin) en Josh Homme (Queens Of The Stone Age) bewezen dat je ook zonder showelementen de wei in Werchter in lichterlaaie kan zetten.

Samen met gitarist Alain Johannes kregen ze de handen tot ver achteraan in de wei op elkaar. Zowat elk nummer uit hun eerste en enige album ("Them Crooked Vultures") tot dusver passeerde de revue.

De 64-jarige John Paul Jones wisselde van instrument dat het een lieve lust was. Hij speelde niet alleen basgitaar, maar was ook in de weer met keyboards en een lap steel gitaar.

Grunge herleeft op de wei van Werchter

Zondag stonden een aantal sleutelfiguren uit de grunge op het podium van Rock Werchter: Pearl Jam, ex-Nirvanadrummer Dave Grohl (met Them Crooked Vultures) en Alice In Chains.

Headliner Pearl Jam stond in 2007 al eens op de festivalweide. Daarvoor had de band twee keer moeten afzeggen: in 1992 werden ze vervangen door de Smashing Pumpkins en in 2000 ging het optreden niet door na het drama op het Deense festival Roskilde waarbij doden vielen.

Alice In Chains mocht even voor 16 uur zijn ding doen op het hoofdpodium. "Het is wellicht de eerste keer dat we zo vroeg op het podium moeten op een festival", klonk het. Dave Grohl kwam de band backstage aanmoedigen. Alice In Chains heeft na het overlijden van zanger Layne Staley in 2002 de draad weer opgepikt met zanger William DuVall. Vorig jaar bracht de band het album "Black gives way to blue" uit.

In de tent kreeg Shameboy (foto) de handen op elkaar. Het publiek zong en danste uitbundig mee. Er werd ook gecrowdsurft door het jonge grut. The Black Keys, een Amerikaans duo dat doet denken aan The White Stripes, deed ook al zijn ding.

The Van Jets openen laaste festivaldag

De Belgen waren goed vertegenwoordigd met vijf acts op de affiche. The Van Jets openden omstreeks 12.40 uur  het hoofdpodium met stevige rock. De bandleden hadden zich voor hun outfits laten inspireren door "Star trek" en "Mik, Mak en Mon".

Frontman Johannes Verschaeve droeg een blauw shirt met puntige epauletten. Blauw, goud en geel waren de hoofdtonen in de kledij van de groep.

Sweet Coffee mocht in de Pyramid Marquee openen. Voor zangeres Vanessa Ngoga is het vandaag een speciale dag: ze is jarig. Na een welgemeende "Happy birtday" zorgde de groep voor een zuiders sfeertje in de tent. "It's getting hot here", merkte Ngoga laconiek op.

Na de hitte slaat de processierups toe

Na de hitte sloeg de processierups toe op Rock Werchter. Het Rode Kruis moest mensen verzorgen die in aanraking waren gekomen met de diertjes en last hadden van hardnekkige jeuk, huiduitslag en/of irritatie aan de ogen. De processierups dook op een van de kampeerterreinen op. De brandweer heeft de haard van de processierups ontmanteld.