"3 jaar langer werken om kosten te drukken"

Als de Belgen gemiddeld 3 jaar langer zouden werken, zouden de kosten voor de vergrijzing op lange termijn dalen met 1,5 procent. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van de studiecommissie voor de vergrijzing. Drie jaar is nodig om de kosten voor de vergrijzing beheersbaar te houden, luidt het.

Op dit moment stoppen de Belgen met werken op de gemiddelde leeftijd van 59,7 jaar.

De studiecommissie voor de vergrijzing gaat ervan uit dat de pensioenen en de gezondheidszorg tegen 2060 zowat 6,3 procent extra van het bruto binnenlands product zullen kosten. Daarbij wordt er trouwens al vanuit gegaan dat de mensen twee jaar langer zouden werken.

Om de kosten beheersbaar te houden, zou iedereen dus best drie jaar langer werken. Want momenteel gaan de Belgen nog altijd te vroeg met pensioen, concludeert het rapport.

De gouverneur van de Nationale Bank en tevens voorzitter van de studiecommissie Guy Quaden wijst er wel op dat dit een grondige mentaliteitswijziging vraagt. Hij zegt dat het nu aan de politici is om keuzes te maken.