"Benoeming voorwaarde voor onderhandelingen"

De benoeming van de drie burgemeesters in de Vlaamse Rand is voor het FDF een voorwaarde om de onderhandelingen over een nieuwe regering te kunnen beginnen. Dat heeft FDF-voorzitter Olivier Maingain herhaald in een interview met Bel RTL. Informateur Bart De Wever (N-VA) werkt intussen zwijgzaam voort.

Volgens Maingain (foto) moet de toegeving van de benoeming vertrouwen creëren. Zonder de maatregel kunnen de onderhandelingen niet ver raken, klinkt het. "Indien we te horen krijgen dat het een bevoegdheid van de Vlaamse regering is, zullen we bij de communautaire onderhandelingen niet ver meegaan."

Maingain benadrukt dat de legitimiteit van de drie burgemeesters door hun score bij de verkiezingen nog is toegenomen. De FDF-voorzitter vergeleek die score met het resultaat van de - volgens hem onverdraagzame - Vlaamse burgemeesters, onder wie Michel Doomst (CD&V, Gooik). "Hij heeft de verkiezingen zo geboycot dat hij niet eens verkozen raakte", aldus Maingain.

Maingain wacht nu op het resultaat van het informateurschap van Bart De Wever. Hij is er naar eigen zeggen niet van overtuigd dat de N-VA-voorzitter echt veranderd is en zijn "separatistische dromen" heeft opgegeven. 

PS-bronnen: "Nog geen akkoord, maar goede sfeer"

Informateur De Wever (foto) zet intussen zijn informatie-opdracht voort. Het voorbije weekend heeft hij geprobeerd om een basisakkoord te bereiken met de PS, maar voor de Franstalige socialisten kan er geen sprake zijn van een basisakkoord zonder dat de andere coalitiepartners daarbij worden betrokken. Er zou dus nog geen concreet resultaat geboekt zijn, maar volgens PS-bronnen blijft de sfeer wel goed. 

Maar zonder akkoord begint de PS niet aan regeringsonderhandelingen, schrijft Ivan De Vadder in zijn analyse "De schaduw van de PS".

"Zonder akkoord is de informatieopdracht van de Wever eigenlijk mislukt. In zijn omgeving houdt men daar nu al ernstig rekening mee. Ze geven zichzelf nog één kans op twee om tegen woensdag zo’n akkoord uit de brand te slepen. Als dat niet lukt, is er nog informatiewerk aan de winkel. Voor Bart De Wever of voor iemand anders. In dat geval kan De Wever weer in zijn favoriete positie duiken: uit de wind, weg van de voorplecht. De schaduw van de PS hangt dus wel degelijk over de informatieopdracht van Bart De Wever", aldus Ivan De Vadder.