"Brazilië en Afrika verenigd voor de toekomst"

Brazilië wil Afrika helpen om een stabiele toekomst uit te bouwen. Dat heeft de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva gezegd naar aanleiding van zijn laatste Afrikaanse rondreis. In oktober zijn er presidentsverkiezingen in Brazilië en Lula is geen kandidaat meer.

Volgens Lula kan Brazilië nooit zijn historische schuld aan Afrika terugbetalen. Sinds de 16e eeuw zijn 5 à 8 miljoen Afrikanen als slaven verscheept naar Brazilië. De meeste Afrikaanse slaven kwamen terecht in deelstaat Bahia, waar tot op vandaag zo'n 60 procent van de bevolking zwart is.

Op een top van de West-Afrikaanse Economische Gemeenschap (Ecowas) op de Kaapverdische eilanden zei Lula dat zijn opvolger de morele plicht heeft om de handel met en de investeringen in Afrika op te voeren. Sinds hij in 2002 aan de macht kwam, is de handel tussen Brazilië en Afrika verviervoudigd. Lula staat bekend als een voorvechter van zuid-zuid-relaties en Brazilië is een van de opkomende wereldeconomieën. Brazilië wil de honger en de armoede in Afrika uitroeien door meer handel, meer investeringen en door de overdracht van technologie, zegt Lula.

Na de Kaapverdische Eilanden brengt Lula nog een bezoek aan Equatoriaal Guinea, Kenia, Tanzania, Zambia en Zuid-Afrika. Daar zal hij de finale van het WK voetbal bijwonen als leider van het volgende gastland.