"Het kalf was al verdronken voor CD&V"

Het slechte resultaat van CD&V bij de afgelopen verkiezingen is geen gevolg van een slechte campagne. "Het kalf was eerder al verdronken", klinkt het in een rapport van een interne werkgroep. Niemand krijgt de zwartepiet doorgeschoven.

Fractieleider Servais Verherstraeten kreeg de opdracht om het historisch lage resultaat van de christendemocraten tegen het licht te houden. "Ons communautaire standpunt was niet veranderd, maar het kwam te weinig aan bod, ook niet in de campagne", zegt Verherstraete (kleine foto), "al is die campagne ook niet bepalend geweest."

Volgens woordvoerder Luk Vanmaercke heeft de partij zich de voorbije jaren "kapot geregeerd". "De partij moet nu opnieuw meer aansluiten bij de grondstroom van Vlaanderen. Dat we regeringsverantwoordelijkheid opnemen, mag niet betekenen dat we de voeling met de samenleving verliezen."

De christendemocraten willen nu de interne werking versterken, de maatschappelijke evoluties beter opvolgen en de sterke aanwezigheid op lokaal gebied meer uitspelen.

Opvallend: na het ontslag van voorzitster Marianne Thyssen kreeg boegbeeld Yves Leterme er nog flink van langs binnen zijn eigen partij. In het rapport wordt echter niet meer gesproken over personen.