Belgen vaker blootgesteld aan medische straling

Belgische patiënten worden te veel blootgesteld aan medische straling. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een evaluatie uitgevoerd door het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. Vooral het gebruik van CT-scans ligt hoog.

Het Federaal Kenniscentrum maakte een rapport rond de sterktes en zwaktes van de gezondheidssector. In vergelijking met andere West-Europse landen scoort ons land slecht op vlak van bestraling.

"Wij maken veel gebruik van CT-scans en radiografieën voor het stellen van allerlei diagnoses en dat is niet altijd echt nodig", stelt Joan Vlayen van het Kenniscentrum.

Slechte punten scoren de ziekenhuizen ook op vlak van screening. Zo wordt er onvoldoende op bepaalde types van kanker, zoals borst- of baarmoederhalskanker, gescreend. Verontrustend is ook dat er in ons land meer baarmoeders worden verwijderd dan elders en dat het aantal keizersnedes al een paar jaar in de lift zit.

We doen het wel goed wat vaccinaties betreft en er is een daling van het aantal infecties met de ziekenhuisbacterie.

Het Kenniscentrum stelt een hogere betrokkenheid en betere samenwerking tussen alle gezondheidsadministraties voor, en een verbetering en centralisatie van de gezondheidsdata.