Bourgeois en Muyters nemen (even) ontslag

De Vlaamse N-VA-ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters hebben -voor twee dagen- ontslag genomen uit de Vlaamse regering. Morgen leggen ze de eed af als respectievelijk Kamerlid en senator, woensdag leggen ze opnieuw de eed af als Vlaams minister. De handelwijze van beide ministers lokt heel wat kritiek uit.
Philippe Muyters (l) en Geert Bourgeois (r) verlaten even de Vlaamse regering.

Bourgeois en Muyters werden op 13 juni verkozen voor respectievelijk de Kamer en de Senaat. Ze blijven wel Vlaams minister, maar hebben nu toch een dagje ontslag genomen om morgen de eed te kunnen afleggen als Kamerlid en senator. Woensdag leggen ze dan opnieuw de eed af als Vlaams minister.

Muyters legt de eed af als senator omdat hij een terugvalpositie wil mocht hij om de een of andere reden moeten opstappen als Vlaams minister. Hij stond bij de Vlaamse verkiezingen vorig jaar immers niet op een lijst, maar werd pas na de verkiezingen als "wit konijn" door de N-VA als minister in de Vlaamse regering gekatapulteerd.

Bourgeois kan bij een eventueel ontslag wel terug naar het Vlaams Parlement, maar vindt dat een verkozene zijn zitje moet opnemen in de assemblee waar hij het laatst verkozen is.

Bourgeois doet nu trouwens wat hij vorig jaar nog veroordeelde: hij uitte toen forse kritiek op Steven Vanackere (CD&V), die als federaal minister een dag ontslag nam om de eed af te leggen in het Brussels Parlement.

Vlaams minister Ingrid Lieten (SP.A, kleine foto), die net als Muyters vorig jaar niet op een lijst stond, maar door haar partij als minister naar voren werd geschoven, verzaakt dan weer aan een federaal mandaat. Zij legt morgen de eed niet af, wat betekent dat ze bij een eventueel ontslag als Vlaams minister niet kan terugvallen op een zitje in het parlement.

Ontslag-eedaflegging-eedaflegging lokt kritiek uit

Het Vlaams Parlement houdt woensdag, net voor de eedafleggging, een actualiteitsdebat over het tijdelijke ontslag van de Geert Bourgeois en Philippe Muyters als Vlaams minister. Dat is beslist op voorstel van de oppositiepartijen Open VLD en Lijst Dedecker.

De kans bestaat trouwens dat het Vlaamse halfrond bij de eedaflegging zelf behoorlijk leeg zal zijn. Zo overweegt de CD&V-fractie de eedaflegging niet bij te wonen uit protest tegen de gang van zaken, ook al deed CD&V-minister Vanackere vorig jaar hetzelfde.

Wellicht zullen ook de oppositiepartijen hun kat sturen. Enkele oppositiepartijen denken nog aan een aanvullende protestactie.