EU-lidstaten moeten samen vaccins kopen

Als er zich nog eens een wereldwijde epidemie zou voordoen zoals het Mexicaanse griepvirus, dan moeten de Europese lidstaten samen vaccins aankopen. Zo zouden de overheden sterker staan in hun onderhandelingen met de farmaceutische sector.

Dat hebben de Europese ministers van Volksgezondheid gezegd op een informele vergadering in het Egmontpaleis in Brussel, de eerste onder Belgisch voorzitterschap. Het was minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinkx (PS, links vooraan op de foto)  die haar collega's rondleidde in het statige Egmontpaleis.

De ministers willen lessen trekken uit de Mexicaanse griep, de wereldwijde epidemie die eind oktober vorig jaar haar hoogtepunt bereikte.

Het virus was uiteindelijk veel minder agressief dan verwacht. Daardoor moesten de lidstaten hun aanpak bijsturen, maar dat verliep niet overal even vlot. De Wereldgezondheidsorganisatie herbekijkt nu haar aanpak en Europa zal volgen.

lees ook