Heetste Werchter, maar toch lauwe editie

Rock Werchter 2010 gaat de geschiedenis in als de heetste jaargang ooit in de geschiedenis van het festival, maar op muzikaal vlak was het eerder een lauwe editie. Slechts enkele bands hebben de afgelopen 4 dagen een memorabel optreden gegeven. Tijdens de slotdag konden vooral Vampire Weekend, Arcade Fire en Pearl Jam boeien.

Dag 4 ging onder een stralende zon van start en had meteen al twee feestjes van Belgische makelij in de aanbieding. Op het hoofdpodium gaf de Oostendse band The Van Jets de aftrap met een strakke set.

De broers Johannes en Michael Verschaeve en co hadden zich voor de gelegenheid uitgedost in een opvallende outfit in blauw en goud, die deed denken aan "Mik, Mak en Mon". Mooi om te zien. Het publiek inpakken deden ze met rockende versies van "Our love is strong", "What's going on" en "The future". Ook de David Bowie-cover "Fashion" was een hoogtepunt in hun set.

Meteen daarna werd er in de Marquee een tropisch feestje gebouwd door die andere Belgische opener Sweet Coffee. Op het podium stond heel wat volk, enkele mc's, drie zangeressen, vier strijkers, een saxofonist, een percussionist en uiteraard de twee producers: Patrick Buyndonx en Raffaele Brescia.

Sweet Coffee bracht met zijn mix van house, jazz, lounge en soul heel wat variatie in zijn optreden. "Alone" en "Lost in tears" waren enkele hoogtepunten. De toon voor een veelbelovende slotdag van Rock Werchter was gezet.

Vampire Weekend maakt stilstaan onmogelijk

Na het rockgeweld van Alice in Chains was het iets na 17 uur op het hoofdpodium de beurt aan het subtielere Vampire Weekend. De heren uit New York kregen met hun swingende melodieën en Afrikaanse ritmes het publiek meteen aan het dansen en dat konden ze erg appreciëren. "We beseffen goed dat jullie volop in de zon staan, maar vinden het leuk dat jullie dansen", zei zanger Ezra Koenig.

Het publiek danste en klapte dan ook uitbundig mee bij nummers als "Giving up the gun", "Holiday" en "One (Blake's got a new face)", in Werchter opgedragen aan alle mannen die Gert heten. Dat laatste nummer werd ook luidruchtig meegezongen. Vampire Weekend was de perfecte soundtrack bij een hete zondag.

Mooie slotakkoorden

Voor zondagavond had Herman Schueremans nog drie straffe groepen overgehouden. De slotavond begon met een sterk concert van Them Crooked Vultures, de groep rond Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters), Josh Homme (Queens Of The Stone Age) en John Paul Jones (Led Zeppelin).

Daarna was het de beurt aan de dolle Canadese bende Arcade Fire die het podium inpalmde met sterke songs (o.a. "Keep the car running", opgedragen aan Dave Grohl en "No cars go") en rockende violen. En hoewel ik redelijk vooraan stond, was er toch nog heel veel ruimte, wellicht waren vele festivalgangers zich verder op de wei mentaal aan het voorbereiden op hoofdact Pearl Jam.

De grungegroep rond Eddie Vedder begon stipt om 23 uur aan een stomende set, waarin Vedder voor de zoveelste keer zijn demonen uitdreef (het vuur in zijn ogen is duidelijk nog niet gedoofd). De frontman had met woordjes als "hallo" en "dankuwel" ook een mondje Nederlands ingestudeerd en loofde de line-up van het festival.

De band had zijn set in 3 delen verdeeld en onder meer "Even flow" en "Given to fly" passeerden de revue. Het slotakkoord bestond uit een luid meegekeelde versie van "Alive" en tijdens "Kick out the jams" barstte rond 0.30 uur het vuurwerk los. De festivalgangers hadden duidelijk op deze show gewacht, maar velen stonden er toch uitgeblust bij aan het einde van deze editie.

Heetste editie, matige affiche

Na 4 dagen festivalplezier is het traditie dat er een soort van balans opgemaakt wordt. Wat zullen we onthouden van Rock Werchter 2010? Ongetwijfeld dat het de heetste editie ooit was. En dat die hitte je soms ook verhinderde om optimaal van een concert te genieten. Op bepaalde momenten was het echt onmogelijk om op de wei of aan de Marquee in de zon te blijven staan. De festivalgangers die dit toch 4 dagen lang volhielden en bleven dansen, springen, zingen en meeklappen, verdienen dan ook respect.

Wat ook opviel, is dat de affiche je dit jaar niet meteen omverblies, al mochten headliners zoals Muse, Editors, Pearl Jam en zelfs -geheel onverwacht- P!nk er uiteraard zijn. De Amerikaanse zangeres was trouwens de eerste in de festivalgeschiedenis die een eigen kraan bij had.

Desalniettemin was het festival toch al lang op voorhand volledig uitverkocht. Mensen komen intussen ongetwijfeld voor het kwaliteitslabel Rock Werchter en laten hun beslissing om al dan niet te komen niet noodzakelijk afhangen van de line-up. En zaterdag is het alweer feest in Werchter want dan staat Prince er op het podium.

De 5 beste acts van Rock Werchter 2010

 

  1. Editors (vrijdag Main stage 20.30u-22.00u)
  2. Florence + the Machine (zaterdag Marquee 18.45u-19.45u)
  3. Muse (donderdag Main stage 22.20u - 23.50u)
  4. Vampire Weekend  (zondag Main stage 17.20u - 18.20u)
  5. Pearl Jam (zondag Main stage 23.00u - 00.35u)

Ellen Maerevoet