Kustredders krijgen jaarlijks 120.000 euro extra

De kustredders krijgen extra geld van de Vlaamse regering. Jaarlijks gaat het om een bedrag van 120.000 euro. Tot nu toe kregen de reddingsdiensten enkel geld van de provincie West-Vlaanderen, de kustgemeenten en sponsors.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) heeft vandaag in Oostende een samenwerkingsakkoord ondertekend met de Intercommunale Kustreddingsdienst (KWV) en provinciegouverneur Paul Breyne.

De extra middelen dienen voor sensibiliseringscampagnes, de verbetering van de opleiding van kustredders en de aankoop van nieuwe communicatie-apparatuur.

"Ik ben bevoegd voor de kust en beveiliging is zeer belangrijk. Hier of daar moet er wel eens vernieuwd worden en dat zal nu structureel kunnen", legt Crevits uit (foto).

De kustreddingsdiensten zijn financieel afhankelijk van West-Vlaanderen (250.000 euro), de tien kustgemeenten (100.000 euro) en sponsors. Die sponsors kunnen echter in crisistijden geen garanties meer bieden.

De in totaal 1.400 kustredders bewaken 34 kilometer kust. Vorig jaar moesten ze meer dan 400 keer tussenkomen.