Lode Vereeck wordt nieuwe voorzitter LDD

Het partijbestuur van Lijst Dedecker (LDD) heeft vanmiddag de Vlaamse fractieleider Lode Vereeck (foto links) aangeduid als nieuwe partijvoorzitter. Hij vervangt Jean-Marie Dedecker, die na de zware verkiezingsnederlaag op 13 juni een stap opzijzette.

Vereeck moet de herbronning binnen de partij in goede banen leiden. "Hij krijgt nu de leiding van een dagelijks bestuur dat meteen de opdracht krijgt een inhoudelijk congres voor te bereiden dat plaatsvindt in het najaar en waarop de partij haar programma opnieuw scherp moet stellen in de veranderde politieke omgeving", klinkt het in een persbericht. In het kader van die vernieuwing zoekt de partij ook een nieuwe naam.

De nieuwe voorzitter wil nu werken aan een doorstart. "LDD heeft klappen gehad, maar onze ideeën zijn springlevend. Het komt er nu op aan meer kiezers te overtuigen van de toekomstgerichte en optimistische boodschap van LDD. Wie denkt dat onze partij afgeschreven is, moet ’s woendags maar eens in het Vlaams Parlement komen luisteren", klinkt het strijdvaardig.

"Ik ben me bewust van de zware taak van partijvoorzitter", aldus nog Vereeck. "Toch dank ik het partijbestuur voor het vertrouwen dat ze in mij stellen om deze opdracht tot een goed einde te brengen. En ik dank Jean-Marie Dedecker voor zijn enorme inzet. Ik reken erop dat hij als stichter van LDD een prominente rol zal blijven spelen.” Vereeck krijgt de opdracht om LDD weer naar de "winning mood" te leiden. Dat is een "heel moeilijke job", maar Vereeck bekijkt het optimistisch. "Er is voldoende potentieel in de partij, zowel qua mensen als qua programma", luidt het.

Het ziet ernaar uit dat Dedecker inderdaad nog een rol van betekenis zal spelen. Als statutair verkozen voorzitter blijft hij deel uitmaken van het dagelijks bestuur, maar hij last een sabbatperiode in. "De partij, maar ook ikzelf, hebben nood aan interne rust en herbronning", laat Dedecker weten. "LDD is het kind van Jean-Marie. Ik krijg nu de rol om dat kind te begeleiden naar de volwassenheid, maar ik ben geen babysit", verwoordt Vereeck het. Dedecker benadrukt dat hij niet de "schoonmoeder" wil zijn die over de schouder meekijkt, maar dat hij als statutair voorzitter wel "de macht heeft om een oogje in het zeil te houden".

LDD federaal nog eenmansfractie

13 juni werd een pikzwarte dag voor Lijst Dedecker. De partij van Jean-Marie Dedecker slaagde er niet in de kiesdrempel te halen en verloor in één klap zowat de hele federale fractie. Alleen Dedecker zelf kon een zetel bemachtigen in de Kamer. In de Senaat is er geen sprake meer van de partij.