Tourkaravaan houdt halt in Spa

De Tourkaravaan is vandaag een hele dag door België getrokken. De start in Brussel veroorzaakte vanmorgen heel wat verkeershinder, maar nadat het peloton de hoofdstad had verlaten, werd de toestand opnieuw normaal.

Gisteren al trok de Ronde van Frankrijk door ons land tijdens de eerste rit in lijn van Rotterdam naar Brussel. Langs de wegen stonden tienduizenden toeschouwers, op sommige plaatsen tot 3 rijen dik. Vandaag ging de hele rit over Belgisch grondgebied: van Brussel tot in Spa.

Vanmorgen waren de eerste toeschouwers in elk geval erg vroeg paraat om een glimp op te vangen van de renners. "Ik sta hier al van 9 uur, om de karavaan te zien en alle wielrenners", klonk het bij een fan.

Even na 12 uur trokken de 197 overgebleven renners zich op gang aan het Koninklijk Paleis in Brussel. De renners reden daarna via de Belliardstraat en de Tervurenlaan Brussel uit trokken via Waals-Brabant en Hoei naar Spa.

In de finale van de 201 kilometer lange rit lagen nog enkele hellingen. Omdat het regende viel de volkstoeloop daar wat tegen al was het op sommige hellingen toch drummen.

Bij de aankomst in Spa was er wel een grote volkstoeloop. De toeschouwers kregen echter niet het verwachte spektakel omdat de rit door de renners zelf werd geneutraliseerd. Door de vele valpartijen tijdens de rit werd op het einde niet gesprint.

Fileleed in en rond de hoofdstad

De Tourdoortocht heeft vanmorgen wel heel wat verkeersoverlast veroorzaakt. De afritten van het Vierarmenkruispunt met de Brusselse Ring gingen vroeger dan aangekondigd dicht en ook de Belliardstraat, de Nerviërstraat, de Tervurenlaan en de N4 in Overijse waren volledig afgesloten voor het verkeer, met lange files in de tunnels van de kleine ring tot gevolg.

"In Vlaanderen zijn de wegen intussen weer vrijgemaakt", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. "De verkeersproblemen zijn intussen min of meer opgelost."

Alle informatie over de doortocht van de Tour en de gevolgen voor het verkeer vindt u op de website van het Vlaams Verkeerscentrum.