Turkije dreigt met verbreking banden met Israël

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu dreigt ermee de diplomatieke relaties met Israël te verbreken als dat land geen internationale onderzoekscommissie toelaat naar de Israëlische aanval op een konvooi schepen met hulpgoederen voor Gaza, in mei. Daarbij werden toen negen Turkse actievoerders gedood door het Israelische leger.

"Israël heeft drie mogelijkheden", zegt Davutoglu (foto). "Ze kunnen hun excuses aanbieden, ofwel een internationaal en onpartijdig onderzoek aanvaarden. Zoniet zullen we de diplomatieke betrekkingen verbreken."

Tot voor kort was Turkije een van de weinige islamitische landen waarmee Israël een normale diplomatieke relatie had, maar sinds de Israëlische raid van eind mei is die verzuurd geraakt. Israël zegt dat het gereageerd heeft uit zelfverdediging, maar volgens de actievoerders die meevoeren met het hulpkonvooi hebben de Israëlische commando's buitensporig geweld gebruikt.

Vorige week was er nog een ontmoeting tussen Davutoglu en de Israëlische minister van Handel Benjamin Ben Eliezer, maar die leverde niets op. Ankara lijkt nu de druk op Israël te willen opvoeren en heeft zijn luchtruim gesloten voor Israëlische militaire vliegtuigen.

Israël is niet onder de indruk van de stoere Turkse taal. "Israël zal zich nooit excuseren omdat het zijn inwoners heeft verdedigd", zegt een woordvoerder van het Israëlische minister van Buitenlandse Zaken. "Wij hebben het recht om de wapentrafiek van Iran naar Gaza tegen te houden."

Het zogenoemde Freedom Flotilla, dat eind mei door Israël werd tegengehouden, was met hulpgoederen op weg naar de Gazastrook en had geen wapens aan boord. Sindsdien heeft Israël de blokkade van dat Palestijns gebied wel versoepeld. Volgens Israël is die blokkade noodzakelijk om te verhinderen dat Hamas wapens kan binnensmokkelen, maar volgens mensenrechtenactivisten wordt de Palestijnse bevolking zo collectief gestraft, wat volgens de Conventie van Genève neerkomt op een oorlogsmisdaad.