150 Kamerleden en 40 senatoren leggen eed af

Vandaag leggen 150 Kamerleden en 40 rechtstreeks verkozen senatoren de eed af. Ook de verschillende parlementaire commissies worden samengesteld. Vooral bij de N-VA doen heel wat nieuwkomers hun intrede in het parlement.

Het wordt de eerste werkdag van een nieuw parlement, en zoals altijd gebeurt dat in een sfeertje van een eerste schooldag. Door de politieke aardverschuiving zijn heel wat oud-gedienden er niet meer bij en doen tegelijkertijd heel wat nieuwkomers hun intrede.

Vooral bij de N-VA is er heel wat nieuw bloed: de partij mag maar liefst 27 nieuwe mensen naar het parlement sturen - 19 in de Kamer en 8 in de Senaat. Aan Franstalige kant zijn er vooral bij de PS heel wat nieuwelingen.

Eerst worden de geloofsbrieven onderzocht. Daaruit moet blijken of iemand aan de voorwaarden voldoet om parlementslid te worden. Daarna leggen de 190 parlementsleden de eed af. Ook de verschillende parlementaire commissies worden vandaag samengesteld. Nieuwe voorzitters voor Kamer en Senaat zijn er nog niet, voorlopig blijven Patrick Dewael (Open VLD, Kamer) en Armand De Decker (MR) op post.

In de Senaat leggen alleen de 40 rechtstreeks verkozen senatoren de eed af. De 21 gemeenschapssenatoren doen dat op 13 juli, de 10 gecoöpteerde senatoren op 20 juli.

Eedaflegging Muyters en Bourgeois omstreden

De Vlaamse N-VA-ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters werden op 13 juni verkozen voor respectievelijk de Kamer en de Senaat.

Ze blijven wel Vlaams minister, maar hebben toch een dagje ontslag genomen om de eed te kunnen afleggen als Kamerlid en senator. Morgen leggen ze dan opnieuw de eed af als minister in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. De handelwijze van beide ministers krijgt zware kritiek van de andere Vlaamse partijen.

Vier Vlaamse parlementsleden maken effectief overstap

Drie SP.A'ers ruilen het Vlaams Parlement voor een zitje in Kamer of Senaat. Voorzitter Caroline Gennez verhuist naar de Kamer, Steve D'Hulster volgt haar op. D'Hulster werkte tijdens de vorige legislatuur op de persdienst van toenmalig minister van Mobiliteit en Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt en was nu aan de slag bij de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Hij is ook schepen in Mortsel.

Ook Peter Vanvelthoven (foto) verlaat het Vlaams Parlement voor een zitje in de Kamer, terwijl hij vorig jaar nog de omgekeerde overstap maakte.

Ludo Sannen neemt in het Vlaams Parlement zijn plaats in. Sannen was tot nu toe kabinetschef bij Vlaams minister van Wonen en Energie Freya Van den Bossche. Hij zat in de legislatuur 2004-2009 al in het Vlaams Parlement. De SP.A-fractie in het Vlaams Parlement heeft Ludo Sannen ook tot gemeenschapssenator aangeduid, net als Güler Turan.

En SP.A'er Frank Vandenbroucke gaat naar de Senaat. Hij wordt vervangen door Else De Wachter, die tussen 2004 en 2009 al in het Vlaams Parlement zat. De Wachter is ook schepen in Kapelle-op-den-Bos.

Bij de N-VA maakt Sophie De Wit de overstap naar de Kamer. Ze wordt in het Vlaams Parlement opgevolgd door Goedele Vermeiren, gemeenteraadslid in Mortsel. Ook Jan Peumans en Kris Van Dijck raakten verkozen, maar zij blijven respectievelijk Vlaams parlementsvoorzitter en fractieleider. Bart De Wever en Helga Stevens, beiden rechtstreeks verkozen in de Senaat, worden gemeenschapssenator en blijven dus ook in het Vlaams Parlement.

Kamer verwelkomt eerste parlementslid in rolstoel

Voor het eerst legt in de Kamer iemand in een rolstoel de eed af. Het gaat om de PS'er Franco Seminara (foto), die helemaal vooraan, op de eerste bank van de PS-fractie gaat zitten. Het is de enige plaats in het halfrond die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Franco Seminara is een poliopatiënt en zat al in de Senaat, waar in 2003 de infrastructuur werd aangepast om er Stéphanie Anseeuw (Open VLD), het eerste parlementslid in een rolstoel ooit, te kunnen verwelkomen.

Het halfrond in de Kamer is een stuk minder geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit. In tegenstelling tot in de Senaat zitten de parlementsleden in de Kamer op klapzitjes en moeten ze de trappen omhoog om naar hun bank te gaan. Dat wordt dus opgelost door de PS'er helemaal vooraan te laten zitten.

N-VA verdeeld over twee blokken

De plaatsen waar de verschillende partijen gaan zitten, zijn ondertussen ook verdeeld. De fors uit de kluiten gewassen N-VA-fractie zal over twee blokken verdeeld zitten, met aan hun linkerkant de Vlaamse christendemocraten en aan hun rechterkant Vlaams Belang.

Volg de eedaflegging live

U kunt de eedaflegging van de 150 Kamerleden en 40 senatoren live volgen vanaf 14.15 uur in onze videozone en in een extra uitzending van "Villa politica", uitzonderlijk op Canvas. Linda De Win ontvangt Ivan De Vadder en Carl Devos als gastcommentatoren.