50-plussers laten condoom links liggen

Vijftigplussers zijn niet altijd geneigd om veilig te vrijen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse geneeskundige gezondheidsdienst Zuid-Limburg. Toch zouden ook zij beter condooms gebruiken, want "seksueel overdraagbare aandoeningen zijn niet alleen iets voor jongeren".

Volgens seksuoloog Albert Neeleman is het slordige seksuele gedrag vooral te wijten aan een gebrekkige voorlichting. “Voorlichtingscampagnes richten zich hoofdzakelijk tot jongeren. Een slogan als ‘Als je later kinderen wil, gebruik dan nu een condoom' vliegt over de hoofden van ouderen heen. Bovendien moet ook de voorlichting door werkenden in de gezondheidszorg veel beter. Zij beseffen vaak niet hoe seksueel actief sommige ouderen nog zijn”, aldus Neeleman in de krant “De Pers”.

Volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zou het aantal besmettingen met gonorroe en hiv procentueel hoger liggen bij ouderen dan bij jongeren. Bovendien kunnen deze cijfers nog hoger liggen, omdat ouderen zich minder snel laten onderzoeken. “Voor ouderen is de schaamte mogelijk nog groter dan voor jongeren, onder meer door de andere seksuele opvoeding.”, aldus de seksuoloog.

Andere verklaringen voor het onbesuisde gedrag zijn onder andere de opkomst van viagra en het zich opnieuw jong voelen, waardoor ze ook het gedrag van jongeren overnemen. Het immuunsysteem van ouderen is bovendien zwakker, waardoor ze juist vatbaarder zijn voor ziektes. Ten slotte denken ouderen nog vaak dat ze sowieso geen seksueel overdraagbare ziektes kunnen oplopen. Een gevaarlijke gedachte, zo blijkt nu.

lees ook