"Als men mij iets vraagt, zal ik het doen"

"Dit voelt een beetje als een eerste schooldag voor mij", zegt Siegfried Bracke bij de eedaflegging van het nieuwe parlement. "Voorlopig wil ik vooral een goed parlementslid worden. Maar als mijn partij mij iets vraagt, zal ik het doen", antwoordt Bracke op de vraag of hij misschien minister of Kamervoorzitter wordt.

Oud-VRT-journalist Siegfried Bracke maakte enkele weken voor de verkiezingen van 13 juni de overstap naar de politiek. Hij was lijsttrekker voor de N-VA in Oost-Vlaanderen en haalde veel stemmen. "Ik ben volop aan het leren. In tegenstelling tot vroeger ben ik een beetje nerveus", zegt Bracke in "Villa Politica". Later op de dag zal Bracke de eed afleggen als parlementslid.

Bracke denkt dat er vijftig procent kans is dat informateur Bart De Wever (N-VA) slaagt in zijn opdracht. "Woensdag of donderdag zal blijken of er voldoende grond is om verder op te bouwen. Elke dag zie ik dat de grond toeneemt, maar het blijft afwachten", meent Bracke.

In de wandelgangen wordt de naam van Bracke regelmatig genoemd als minister of Kamervoorzitter. "Ik lees die geruchten ook", zegt Bracke daarover. "Als mijn partij mij iets vraagt, zal ik het zeker doen. Maar voorlopig wil ik vooral een goed parlementslid worden."

"Ik heb nog nooit in mijn leven het gevoel gehad dat ik hard werk. Ik heb mij altijd in de eerste plaats geamuseerd, en ik hoop dat dat zo kan blijven", besluit Bracke.