"De Wever trekt donderdag naar de koning"

Informateur Bart De Wever (N-VA) zal donderdag om 13 uur zijn eindverslag voorleggen aan koning Albert. Dat heeft zijn woordvoerder bevestigd. Intussen heeft hij wel nog informele contacten met de andere partijen.

Bart De Wever werd op 17 juni benoemd tot informateur. Sindsdien had hij gesprekken met onder meer vakbonden en werkgevers, de organisaties uit het middenveld en vorige week nog met verschillende partijvoorzitters.

Het officiële gedeelte van zijn opdracht werd vrijdag al afgerond, maar in tussentijd zou hij nog verschillende informele contacten hebben gehad. De voorbije dagen onderhandelde hij vooral met PS-voorzitter Elio Di Rupo over een basisakkoord. Dat moet dan de grondslag zijn voor de echte regeringsonderhandelingen.

"De Wever werkt tot donderdag nauwgezet voort om een solide basis te leggen voor de formatie", zegt woordvoerder Jeroen Overmeer. "Donderdag trekt hij dan om 13 uur naar koning Albert om zijn eindverslag voor te leggen. De informateur roept iedereen op om tot dan de totale discretie te respecteren."

Als De Wever klaar is met zijn rapport ligt de bal opnieuw in het kamp van de koning. Die zal dan wellicht Di Rupo aanduiden als formateur. Di Rupo had gisteren op Bel-RTL wel nog verklaard dat de Franstaligen nog niet klaar zijn om beslissingen te nemen.