"L'Oréal-erfgename gaf Sarkozy 150.000 euro"

Liliane Bettencourt, de steenrijke erfgename van cosmeticagigant L'Oréal, heeft een illegale bijdrage van 150.000 euro gegeven voor de campagne van Nicolas Sarkozy bij de Franse presidentsverkiezingen van 2007. Dat heeft haar voormalige boekhoudster gezegd in een interview dat vandaag verschijnt in de internetkrant Mediapart.

Volgens de boekhoudster, die geïdentificeerd wordt als Claire T., werd haar in 2007 door Patrice de Maistre, de man die het fortuin van Bettencourt (foto) beheert, gevraagd om 150.000 euro af te halen bij de bank. De boekhoudster weigerde dat omdat haar kredietlijn gelimiteerd was tot 50.000 euro per week.

Volgens Claire T. reageerde Maistre geïrriteerd en zei hij: "Kijk, het is om de campagne van Sarkozy te financieren... en 50.000 euro is niet genoeg". De Franse wet inzake politieke donaties legt het plafond voor bijdragen nochtans vast op 4.600 euro. Bijdragen in cash mogen niet meer dan 150 euro bedragen.

Claire T. heeft naar eigen zeggen 50.000 euro gegeven en Maistre zou de overige 100.000 euro van een van Bettencourts Zwitserse bankrekeningen gehaald hebben.

Maistre zou Claire T. gezegd hebben dat hij de 150.000 euro "discreet" zou overhandigen aan de financiële directeur van de campagne van Sarkozy, Eric Woerth, die vandaag minister van Arbeid en Sociale Zaken is. Zowel Woerth als Sarkozy ontkennen de beschuldigingen. Sarkozy heeft het over "laster die alleen maar dient om zijn reputatie te bezoedelen".

Lees hier het bericht in Mediapart.

Woerth en Bettencourt: te nauwe banden?

Woerth kijkt trouwens aan tegen beschuldigingen van belangenconflicten door zijn nauwe banden met Bettencourt. Franse media meldden dat, toen Woerth Sarkozy's minister van Begroting was, zijn ministerie ingelicht werd over mogelijke belastingontduiking door Bettencourt.

Zo zou onder meer zowat 65 miljoen euro naar buitenlandse banken versluisd zijn. Maar volgens Franse media zou het ministerie van Woerth niet gereageerd hebben op die informatie.

Daarenboven werd een deel van Bettencourts vermogen een tijdlang beheerd door Florence Woerth, de vrouw van de minister. Toen de kritiek daarover aanzwol, liet ze eind juni weten dat ze Bettencourts vermogen niet langer zal beheren. Maar de beschuldigingen dat ze zouden meegewerkt hebben aan belastingontduiking, doet het echtpaar Woerth (foto) af als "belachelijk".

Schenking van 1 miljard of kaalgeplukt?

En dat is nog niet alles. Liliane Bettencourt is ook verwikkeld in een rechtszaak met haar enige dochter Françoise over haar erfenis. Dochter Françoise heeft fotograaf François-Marie Banier voor de rechter gedaagd omdat die haar moeder bijna een miljard euro afhandig zou hebben gemaakt, door misbruik te maken van het feit dat haar moeder "geestelijk verzwakt" is.

Maar zowel Liliane Bettencourt als Banier (beiden op de foto) verwerpen de beschuldigingen. De schenkingen zouden volgens hen "uit vriendschap" zijn gebeurd.

Het totale vermogen van Bettencourt wordt op zo'n slordige 17 miljard euro geschat.