"Strengere reglementering kitesurfers"

Ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) wil een strengere reglementering voor kitesurfers. Afgelopen weekend waren er aan de kust nog 3 ongevallen met kitesurfers.

Afgelopen weekend raakte een vrouw zwaargewond in Oostduinkerke nadat ze door een hevige wind de lucht in geslingerd was en hard op de grond terechtkwam. Elders aan de kust raakten nog twee mensen in de problemen tijdens het kitesurfen. Dat is surfen met behulp van een grote vlieger.

Surfclubs pleiten naar aanleiding van de ongevallen nog eens voor verplichte opleidingen voor kitesurfers. Ook staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe, die ook bevoegd is voor de wetgeving in een marien milieu, vindt dat er strengere regels nodig zijn. Hij heeft daarom een ontwerp van Koninklijk Besluit klaargestoomd.

"Het is de bedoeling om kitesurfen niet meer toe te laten wanneer de windsterkte te groot is", legt Schouppe uit. Schouppe wil kitesurfen ook sowieso alleen maar toelaten op plaatsen waar "de normale kustgangers niet zijn". "En wij vragen ook een opleiding, want het is te gevaarlijk om het zonder opleiding te doen."

Het ontwerp van Koninklijk Besluit moet nog de goedkeuring van de gewesten en de Raad van State krijgen. Intussen moeten de kustgemeenten hun politiereglement al aanpassen, vindt Schouppe.