"Tijd voor directe gesprekken met Palestijnen"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama verklaard dat het "hoog tijd" is om over te gaan tot directe gesprekken met de Palestijnen.

Volgens Obama is Netanyahu verder bereid "om risico's te nemen voor de vrede", en feliciteerde hem met de versoepeling van de blokkade van Gaza. Obama eiste verder dat de directe gesprekken met de Palestijnen zouden plaatsvinden voor het einde van de "bevriezing" van de bouw van kolonies.

In december 2008 werden de directe gesprekken door de Palestijnen verbroken, na het Israëlisch offensief in Gaza. Begin mei 2010 werden de gesprekken, onder leiding van de Amerikaan George Mitchell, opnieuw opgestart, maar voorlopig zonder resultaat. De Palestijnen willen alleen overgaan tot directe gesprekken als Israël stopt met de bouw van joodse kolonies op de Westoever.

Obama wil dat de gesprekken gelanceerd worden voor 26 september, voor de voorlopige en gedeeltelijke "bevriezing" van de bouw van joodse kolonies op de Westoever. "Ik geloof dat premier Netanyahu vrede wil. Ik denk dat hij bereid is om risico's te nemen voor de vrede", aldus Obama.

Netanyahu verklaarde dat hij "diepgaande gesprekken" heeft gehad met Obama en benadrukte dat het hoog tijd was om over te gaan naar directe vredesgesprekken met de Palestijnen.

De Amerikaanse president verzekerde Israël daarnaast dat de VS druk zal blijven uitoefenen op Iran in verband met hun kernprogramma. Israël is dan weer vragende partij voor "nog strengere sancties" voor Teheran.