"Vanhengel heeft zijn woord gebroken"

"Guy Vanhengel is de afspraak dat hij na de verkiezingen naar Brussel zou terugkeren, niet nagekomen", zegt Open VLD'er Luk Van Biesen, die op die manier een nieuw mandaat in de Kamer aan zijn neus ziet voorbijgaan. Het zit Van Biesen duidelijk hoog, "maar ik kan tenminste nog elke dag rustig in de spiegel kijken".

Van Biesen stond in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde op de eerste opvolgersplaats. De afspraak was dat lijsttrekker Guy Vanhengel, mocht Open VLD het slecht doen, zijn zitje in de Kamer niet zou opnemen en naar Brussel zou terugkeren. Op die manier zou Van Biesen als eerste opvolger zeker in de Kamer terechtkomen. Maar Vanhengel besliste na 13 juni om toch in de Kamer te blijven, Van Biesen blijft met lege handen achter.

"Er gebeuren altijd eigenaardige dingen, mensen veranderen blijkbaar soms met verkiezingsuitslagen", zegt Van Biesen in "De ochtend" op Radio 1. "Voor mij is dit een van de minst mooie momenten in de politiek. Vanhengel was altijd een goede vriend en een mens hoopt toch altijd dat afspraken worden nagekomen. Maar dat is nu niet het geval."

"Maar ik denk dat het voor hem moeilijker is dan voor mij", aldus nog Van Biesen. "Het is altijd moeilijker voor iemand die zijn woord breekt. Ik kan tenminste nog elke dag rustig in de spiegel kijken." Van Biesen blijft naar eigen zeggen "een brave, trouwe partijsoldaat", die de partij ook altijd zal blijven steunen. 

Maar kon Alexander De Croo als voorzitter Vanhengel dan niet op andere gedachten brengen? "Het is niet aan de voorzitter om te zeggen wie zijn mandaat moet opnemen", vindt Van Biesen, die de komst van De Croo "een godsgeschenk" noemt voor Open VLD. "Hij zal onze partij nog naar ongekende hoogtes leiden, als men hem ten volle blijft steunen."

Wat de toekomst brengt voor Van Biesen, is nog niet duidelijk. "Misschien is dit het einde van mijn politieke carrière. Maar ik ben net vijftig geworden, ik heb acht kinderen, ik weet dus nog wat te doen." Al had Van Biesen uiteraard nog graag een vervolg gebreid aan zijn carrière in de Kamer. "Ik heb het altijd erg graag gedaan, ik heb mijn stempel proberen te drukken en als ik in drie kranten een grote onderscheiding krijg, betekent dat toch dat ik mijn werk goed gedaan heb."

"Er zijn geen afspraken gemaakt"

Guy Vanhengel begrijpt de teleurstelling van Van Biesen. Maar volgens Vanhengel zijn er geen afspraken gemaakt en is hij gewoon rechtstreeks verkozen.

"Op voordracht van de partijvoorzitter Alexander de Croo heb ik op 13 juni de lijst getrokken. Langs Vlaamse kant kwam ik uit de stembusgang met het grootste aantal stemmen: 20.524. Daardoor was BHV de enige kiesomschrijving waar Open VLD geen zetelverlies heeft geleden. Ik zal dus mijn eed afleggen in de Kamer", laat Vanhengel weten.

Vanhengel ziet nog meer argumenten. "Als communautaire specialist van Open VLD is het wenselijk dat ik in de Kamer zit op een ogenblik dat een grote staatshervorming wordt aangekondigd. Na Herman De Croo en Patrick Dewael ben ik het Open VLD-Kamerlid met de meeste anciënniteit (ervaring opgebouwd in Brussel). Wat de sanering van de openbare financiën betreft, heb ik ontegensprekelijk ook een expertise verworven die de Kamerfractie goed zal kunnen gebruiken."